Gemeente Soest

Milieuvergunning terecht afgegeven aan kennel

12 november 2010

De Raad van State heeft het beroep dat buren hadden ingesteld tegen de afgifte van een nieuwe milieuvergunning voor Camping Kennels ongegrond verklaard.

Deze week werd uitspraak gedaan in een procedure die door buren van de kennel werd ingesteld. Zij zijn van mening dat de honden door hun geblaf teveel overlast veroorzaken en dat de vergunning niet verleend had mogen worden door de gemeente. De rechter stelde ze in het ongelijk en concludeerde dat de gemeente haar werk goed heeft gedaan. Alle argumenten van de buren werden ongegrond verklaard.

Begin dit jaar werd een nieuwe milieuvergunning afgegeven aan de kennel die al tientallen jaren op dezelfde plek aan de Zandheuvellaan zit. Om de vergunning te kunnen krijgen bracht de eigenaresse extra geluidwerende voorzieningen aan, zoals zichtschermen tussen de buitenweiden en een geluidscherm van 3,5 meter hoog tussen de kennel en het erf van de buren.

Deze vinden de getroffen maatregelen echter niet voldoende en zijn van mening dat de gemeente de vergunning niet goed heeft voorbereid en onvoldoende rekening heeft gehouden met hun belangen. Zij vinden dat de honden best korter naar buiten gelaten kunnen worden om zo de geluidsoverlast van het geblaf te verminderen.

In reactie daarop betoogde de eigenaresse van de kennel dat dit niet verenigbaar is met de kwaliteit van de opvang van de honden die kenmerkend is voor Camping Kennels. Bovendien gaf zij aan het vreemd te vinden dat mensen die naast de kennel zijn komen wonen terwijl die er al jaren zat haar het exploiteren van haar bedrijf moeilijk zouden kunnen maken.

De Raad van State kwam deze week tot de conclusie dat er in de vergunning voldoende waarborgen staan om geluidhinder te beperken en wees alle beroepsgronden van de buren af.