Thermphos positief over vergunningverlening

12/11/2010 15:46

Publicis Consultants Van Sluis

LET OP: ONDER EMBARGO TOT VRIJDAG 12 NOV. 17.00 UUR

VLISSINGEN - De directie van fosforproducent Thermphos is verheugd over het besluit van de Provincie Zeeland om het bedrijf opnieuw een vergunning te verlenen. Vandaag zijn eveneens de uitslagen bekend gemaakt van dioxinemetingen, die in de afgelopen periode bij Thermphos zijn uitgevoerd in opdracht van de provincie. De gemeten waarden liggen binnen de vergunningsnorm van 0.4 nanogram TEQ per kubieke meter. 'Het resultaat van de metingen geeft aan dat ons verbeterplan werkt en dat is heel positief', aldus directeur Rob de Ruiter.

In september presenteerde Thermphos een reeks maatregelen om de uitstoot van dioxine te beperken. Zo optimaliseerde het Zeeuwse bedrijf de procescondities en werd bij wijze van proef een tijdelijke installatie in gebruik genomen op basis van actief kool. Actief kool, beter bekend als 'Norit', heeft als eigenschap dat het dioxine afvangt.

Rob de Ruiter: 'Wij zijn blij dat de waarden onder de door de provincie afgegeven vergunning blijven, maar we realiseren ons goed dat we er daarmee nog niet zijn. Uitgangspunt is en blijft voor ons de Nederlandse Emissierichtlijn Lucht (Ner), die een uitstoot van 0.1 nanogram TEQ per kubieke meter voorschrijft. Uiterlijk eind 2014 zullen wij een zuiveringsinstallatie in gebruik nemen, die garandeert dat wij altijd binnen de wettelijke norm produceren. Daarbij zal ook de geuroverlast definitief tot het verleden behoren. In die zin geven de meetresultaten van vandaag aan dat we met het verbeterplan op de goede weg zitten en betekent de uitslag voor ons een aansporing om op de ingeslagen weg verder te gaan.'

Thermphos heeft eveneens met instemming kennis genomen van een onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de provincie Zeeland en de VROM-Inspectie, waaruit blijkt dat de dioxine-emissies door Thermphos geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid.