Universiteit Leiden

Noodzakelijke aandacht voor erfelijke kanker groeit

Het gaat langzaam de goede kant uit met de aandacht voor erfelijke kanker, maar het kan nog stukken beter. Dat stelt prof.dr. Hans Vasen vandaag in de oratie waarmee hij de bijzondere leerstoel âPreventie bij erfelijke tumorenâ aanvaardt.

Hoog risico

Profl.dr. Hans Vasen.

Profl.dr. Hans Vasen.

Bij 5 tot 10% van de gevallen van kanker zijn erfelijke factoren in het spel. In families met erfelijke kanker is de kans dat een lid van de familie de ziekte krijgt hoog: 40 tot 80% hoog.

Meer kankers overerfbaar

Hoewel al 150 jaar geleden de eerste publicaties verschenen over families met erfelijke borstkanker, is lang aangenomen dat erfelijkheid alleen in het spel was bij enkele, weinig voorkomende complexe vormen van kanker. Pas in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw drong door dat ook veel voorkomende vormen zoals borst- en darmkanker overerfbaar zijn.

Voedsel en leefstijl

Het screenen, dat wil zeggen regelmatig onderzoeken, van personen met een risico op erfelijke kanker heeft alleen zin als preventie mogelijk is. Vasen stelt dat er rond de complexe vormen van erfelijke kanker nog veel vragen zijn maar dat een screeningsprogramma voor de meeste en meest voorkomende vormen effectief zijn; zijn de personen met een verhoogd risico opgespoord, dan kan via screening een tumor in een vroeg stadium worden ontdekt en bestreden. Ook kan de betreffende personen voedsel- en leefstijladvies worden gegeven, aangezien het juiste voedsel en en een gezonde leefstijl de kans op het ontwikkelen van de ziekte verkleinen.

Familiepagina

Hoe zijn families met een verhoogd risico op te sporen? Het zou kunnen via de artsen. Die hebben tot op heden echter niet zoveel aandacht gehad voor de erfelijke component bij kanker. Zij zouden in het elektronisch patiëntendossier een familiepagina kunnen opnemen. Een andere methode, die echter alleen geschikt is voor erfelijke darmkanker, is opsporing aan de hand van genetische kenmerken in de tumor.

Bewustwording

Een heel andere manier om risicofamilies te vinden is vergroting van de bewustwording onder de bevolking. Wat betreft erfelijke borstkanker is dat bewustzijn er al, met betrekking tot darmkanker nog onvoldoende. Binnenkort wordt begonnen met landelijke screening op darmkanker van personen ouder dan 55. In de voorlichting daarover kan gewezen worden op het vóórkomen van erfelijke darmkanker.

DNA-test

De ultieme opsporingsmogelijkheid is het aanbieden van een DNA-test. De kosten daarvan zijn aan het dalen, terwijl de kwaliteit steeds verder stijgt. Vasen beveelt aan dat artsen het initiatief nemen om samen met het bedrijfsleven een test te ontwikkelen.

Preventie op maat

De bijzondere leerstoel âPreventie bij erfelijke tumorenâ is ingesteld namens de Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren (STOET) en het Integraal Kankercentrum West (IKW). Vasen, medisch directeur van STOET, gaat zich als hoogleraar richten op verdere bestudering van de expressie van diverse gendefecten en de invloeden van de omgeving hierop. In de nabije toekomst wordt het dan mogelijk om preventie op maat te bereiken: gerichte adviezen over voeding, leefgewoonten, screening en behandeling. En zo kunnen nog meer levens worden gered.

De volledige tekst van de oratie kan worden opgevraagd via Nieuwsbrief@leidenuniv.nl

(12 november 2010/Corine Hendriks)