Royal Haskoning


12-11-2010
Eerste `BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik Experts' gecertificeerd In Nederland is het vanaf 1 november 2010 mogelijk om personen te certificeren als `BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik (BBG) Expert'. Het certificeren van gebouwen volgens BREEAM-NL BBG zal per 1 januari volgen. BREEAM staat voor de Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is bedoeld voor een onafhankelijke beoordeling van duurzaamheid van gebouwen en gebieden. De BREEAM-NL certificering voor nieuwe gebouwen bestond al sinds september 2009. "Bij veel nieuwbouw projecten in Nederland zie je dat er een BREEAM-NL eis gesteld wordt. Ik verwacht dat er binnen de bestaande bouw veel gewerkt zal gaan worden met BREEAM-NL BBG", aldus Wim Maassen van Royal Haskoning en één van de eerste BREEAM-NL BBG gecertificeerden. BREEAM-NL is een keurmerk dat door de Dutch Green Building Council (DGBC) wordt ontwikkeld voor de Nederlandse markt. Op 1 november 2010 jl. is de eerste groep BREEAM-NL BBG Experts gecertificeerd. Ir. Wim Maasssen PDEng en ir. Lesly Ignatius van Royal Haskoning behoren tot de eerste groep gecertificeerden. Volgens planning van de Dutch Green Building Council kunnen BREEAM-NL BBG certificaten voor bestaande gebouwen vanaf januari 2011 worden verstrekt.

Royal Haskoning is als één van de Founding members van de Dutch Green Building Council vanaf de start nauw betrokken bij de ontwikkeling van de BREEAM methoden. Aan de ontwikkeling van BREEAM-NL BBG heeft Royal Haskoning, net als bij de BREEAM-NL methode, een bijdrage geleverd binnen verschillende werkgroepen. Momenteel past Royal Haskoning de BREEAM-NL methode voor nieuwbouw veelvuldig toe in haar projecten. Binnen de ontwerpteams van deze projecten wordt dan één van de BREEAM-NL Experts van Royal Haskoning als procesmanager voor het duurzame ontwerp en de certificering ingeschakeld. Vaak leveren deze BREEAM-NL Experts ook een inhoudelijke bijdrage aan het ontwerp, waarmee de beoogde (duurzame) toegevoegde waarde met het ontwerpteam kan worden bereikt. Tevens wordt Royal Haskoning bij projecten ingeschakeld als BREEAM-NL Assessor, de gecertificeerde onafhankelijke partij die de bewijslast voor het verkrijgen van BREEAM-NL certificaat beoordeelt.

"Naast de BREEAM-NL voor nieuwbouw, komt nu dus ook de BREEAM-NL voor bestaande bouw eraan. Royal Haskoning is er klaar voor. Deze methode kan Royal Haskoning nu naast vele andere meetmethoden voor duurzaamheid zoals LEED, Greencalc+ en GPR toepassen om duurzaamheid te meten", aldus Wim Maassen.

Zie voor meer informatie BREEAM-NL BBG