Landstede

Schoolmaatschappelijk werk op alle Landstede locaties

Per 1 november 2010 is op alle Landstede mbo-locaties een schoolmaatschappelijk werker beschikbaar. Dit komt voort uit een nieuwe samenwerking van Landstede met onder andere De Kern en MD Veluwe. Het initiatief is gestart in het kader van preventiebeleid ten aanzien van vroegtijdig schoolverlaten binnen het mbo.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt subsidie beschikbaar waarmee het Schoolmaatschappelijk Werk (SMW) binnen Landstede MBO kan worden ingezet. Vandaag werd in het nieuwe Landstede Sportcentrum deze samenwerking officieel bekrachtigd.

Lokale verankering
De schoolmaatschappelijk werkers worden door Landstede ingehuurd vanuit onder andere de organisaties De Kern in Zwolle en Maatschappelijke Dienstverlening Veluwe in Harderwijk Hierdoor kunnen de studenten laagdrempelig en dicht bij huis van het maatschappelijk werk gebruik maken zonder dat ze daarvoor naar een externe locatie hoeven. Dit past prima bij de Landstede filosofie om de diensten lokaal en dicht bij de klant aan te bieden.

Studenten Informatie Punt
De schoolmaatschappelijk werkers zijn ter plekke werkzaam binnen het zogenaamde Studenten Informatie Punt (het STIP), waar ook de studentadviseurs van Student Advies & Begeleiding werkzaam zijn. Mbo docenten en coaches krijgen in toenemende mate te maken met studenten die problemen hebben die buiten het onderwijs liggen maar die de leerloopbaan van de student beïnvloeden.

Door het maatschappelijk werk op de school en in het STIP aan te bieden wordt de drempel voor de studenten niet alleen verlaagd maar kan er ook makkelijker overlegd worden tussen de student, docent, coach en maatschappelijk werker.