Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

haalbaar

Watersymposium: 100% veiligheid is niet haalbaar

Publicatiedatum : 12 november 2010

Buiten storm en binnen een volle zaal bij Jules in Heerhugowaard. Zo'n 200 gasten bezochten het watersymposium dat als thema had 'Hoe houden we Noord-Holland droog en bewoonbaar?'

Na een introductie op de dag door dijkgraaf Luc Kohsiek pleitte de Rotterdamse hoogleraar Jurian Edelenbos voor een andere rol voor het waterschap: van controle naar zelfsturing en met een nadrukkelijke koppeling tussen water en ruimtelijke ordening. Dijkgraaf Johan de Bondt lichtte toe tot welke besparingen het samenvoegen van alle watertaken in één organisatie kan leiden.

Na het plenaire deel gingen de deelnemers uiteen om te discussiëren in de deelsessies. Ten aanzien van risicobeheersing was de conclusie: we moeten de badkuiprand in stand houden. Tegelijkertijd was er ook het besef dat 100% veiligheid niet haalbaar is en dat veiligheid een rekbaar begrip is. Wateroverlast in een bebouwd gebied heeft een andere impact dan in een weiland.

Alle partijen waren het erover eens dat het afvalwatersysteem klimaatbestendig gemaakt moet worden, maar hoe, dat moet nog verder uitgewerkt worden. Gepleit werd voor een aanjaagteam. De deelnemers werden van harte uitgenodigd zich hiervoor aan te melden.