Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bijzonderheden uit Limburgs Parlement 12 november 2010 Bij aanvang van de vergadering werd stilgestaan bij het overlijden van de heer K.W. Buck op 10 oktober jl. De heer Buck was lid van het College van Gedeputeerde Staten van Limburg in de periode 1974 tot 1987.
Het debat in het Limburgs Parlement stond in het teken van de begrotingsbehandeling voor 2011 en de algemene beschouwingen. Met de begroting van 2011 is een bedrag gemoeid van 593 miljoen (begroting 2010: 600 miljoen). Er werden 19 moties en 11 amendementen ingediend. Uiteindelijk werd de begroting 2011 door het Limburgs Parlement gewijzigd vastgesteld.

Begrotingsbehandeling
SP
Fractievoorzitter Thijs Coppus gaf aan blij te zijn dat Limburg op 2 maart 2011 met een schone lei kan beginnen en noemde Gedeputeerde Staten (GS) het college van de gemiste kansen. Om snel en adequaat te kunnen reageren op de plannen van de regering vroeg SP om een kerntakendiscussie. De SP diende diverse amendementen en moties in. De motie Nedcar was gericht op het zekerstellen van werkgelegenheid bij Nedcar en de toekomst van de autoproducent op de middellange en de lange termijn. Deze motie werd aangenomen.

CDA
Fractievoorzitter Geert Frische van het CDA riep GS op om gedurende de resterende maanden vooral nog een aantal accenten te zetten op de onderwerpen als werkgelegenheid, verkeersproblematiek Maasgouw, project herbouw kasteel Schaesberg, heroverweging van de EHS (ecologische hoofdstructuur), intensivering havenaanpak, begeleiding van overheveling jeugdzorg naar gemeenten, behoud erfgoed, onderzoek naar gevolgen van krimp voor de zorgbehoefte en het toetsen op nut en noodzaak van de investeringen Maastricht Culturele Hoofdstad. Met het oog op het te verwachten veranderende politieke landschap en als reactie op recente uitspraken in de pers van de nieuwe lijsttrekker VVD gaf dhr. Frische aan dat verhoudingen inderdaad vertroebeld zijn en dat het CDA terecht aan kritiek onderhevig is geweest. Van de zijde van de VVD is eerder deze week een handreiking gedaan om de verhoudingen te verbeteren en de waardigheid terug te laten keren in het provinciale politieke bestel. Dhr. Frische gaf aan in het belang van Limburg en haar inwoners deze handreiking van ganser harte aan te nemen. Het amendement van CDA-PvdA-VVD-SPD-D66 om te komen tot een verlenging van de subsidieregeling voor bovenlokale evenementen werd aangenomen. Hiervoor wordt een subsidiebedrag van 250.000,-- uitgetrokken. CDA en PvdA dienden een motie voorbereidingen spoorconcessies 2015 en 2016 in waarmee het college werd opgedragen vanuit Limburg een taskforce in het leven te roepen om de concessies met partners voor te bereiden. Deze motie werd aangenomen.
De motie van CDA, PvdA, PvdD, GroenLinks, D66 en SPD evenredige verdeling Rijksdiensten werd aangenomen. Met deze motie wordt GS gevraagd in overleg te treden met de Tweede Kamer en de minister van Binnenlandse Zaken om met spoed te komen tot het vaststellen van objectieve criteria bij het vaststellen van vestigingsplaatsen van rijksdiensten over het hele land.
De motie van CDA inzake de strategische regiovisie Kop van Noord-Limburg: Keuren, Kiezen en Excelleren met als doel de strategische regiovisie te verheffen tot beeldbepalend onderwerp werd door het College van Gedeputeerde Staten overgenomen. CDA-VVD dienden een motie in met als opdracht aan GS om de uitbreidingsplannen van Nunhems Zaden in Leudal met een zeer positieve grondhouding te benaderen. Deze motie werd aangenomen.

VVD
Terugkijkend op deze Statenperiode sprak Ingrid Muijs, fractievoorzitter VVD, uit van mening te zijn dat het college van GS vooral uitblinkt in het op de lange baan schuiven van lastige keuzes. VVD riep op tot een verantwoordingsdebat. De controlerende taak van het Limburgs Parlement wordt in deze periode alleen door de oppositiepartijen serieus genomen, aldus de VVD. Het mislukken van het automatiseringsproject binnen de provincieorganisatie noemde mw. Muijs een zware claim voor de volgende bestuursperiode. VVD diende een motie Ruimte voor landbouwgrond in met als doel uiterlijk in juni 2011 kennis te kunnen nemen van de mogelijkheid om alle groene ruimteclaims die de EHS en wettelijke verplichtingen te boven gaan om te zetten in een opwaardering van de landbouwsector. Deze motie werd aangenomen.

PvdA
Fractievoorzitter Peter van Dijk van PvdA constateerde dat de beloftes uit het coalitieakkoord van 2007 nog niet zijn waargemaakt. Hij vroeg aandacht voor het regeerakkoord met plannen en maatregelen die de verschillen in de samenleving zullen aanscherpen en vergroten en vroeg in dit verband om een begroting die maximaal bestendig is tegen voorgenomen bezuinigingen die haaks staan op het gevoerde beleid in Limburg. PvdA vroeg naar de visie van GS hoe de Provincie Limburg naar aanleiding van de discussie rondom de kerntaken invulling kan geven aan de rol in het sociale domein. PvdA vroeg vooral aandacht voor het voorkomen van kaalslag m.b.t. cultuur, jeugdzorg en de ecologische hoofdstructuur (EHS). Gezien de discrepantie tussen vraag een aanbod op de arbeidsmarkt vroeg PvdA om structurele aandacht voor (sociale) innovatie. PvdA uitte zich tevreden over de ontwikkelingen binnen het thema duurzaamheid. Tenslotte vroeg PvdA betrokkenheid en inzet van zeer veel middelen voor de grootste uitdaging voor de komende jaren: de demografische ontwikkelingen. PvdA ziet deze begrotingsbehandeling als verantwoordingsdebat. Een aantal door de PvdA ingediende moties en amendementen leidden tot toezeggingen van Gedeputeerde Staten, onder meer terzake investeringen in culturele infrastructuur in Noord-Limburg.
Met de motie Leren voor duurzaamheid werd GS gevraagd een aanvullend budget van 50.000,-- beschikbaar te stellen voor het programma Leren voor Duurzaamheid. Deze motie werd overgenomen door het GS.

GroenLinks
Margriet van Tulder, fractievoorzitter GroenLinks, gaf aan zich gedwongen te voelen om ten koste van aandacht voor de Limburgse economische en ecologische ontwikkelingen, prioriteit te moeten verlenen aan de plannen van het nieuwe kabinet en het zware tij dat daarmee afkomt op Limburg.
GroenLinks wees op de consequenties van de financiering van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) die met een korting van 25% van Rijk naar Provincie gaat.
GroenLinks, PvdD, PvdA, SPD en D66 dienden een motie Onderzoekscommissie arbeidsimmigratie in, waarmee GS werd opgeroepen samen met gemeenten en bedrijfsleven een onderzoekscommissie in te stellen ten behoeve van het zo goed mogelijk in kaart brengen van de eventueel te verwachten arbeidsimmigratie en de gevolgen daarvan voor de provincie. Deze motie werd aangenomen.

Partij voor de Dieren Frank Wassenberg, fractievoorzitter PvdD, gaf in zijn betoog aan het terecht te vinden dat GS in 2011 nog geen voorschot neemt op rijksbezuinigingen maar dat dit niet mag betekenen dat de Provincie iedere bezuiniging gelaten over zich heen moeten laten komen. In dit verband wees PvdD op cultuurbezuinigingen en de EHS-opgave waarbij een oproep werd gedaan om EHS als robuuste verbindingszones voort te zetten. PvdD vroeg actievere aandacht voor provinciaal beleid rondom de vee-industrie en de ruimtelijke verordening. Een motie van PvdD, CDA, PvdA, SP, GroenLinks, D66 en SPD om te inventariseren welke aanpassingen getroffen kunnen worden om vissterfte bij de waterkrachtcentrale Borgharen terug te brengen werd aangenomen.

D66
Paul Wessels, fractievoorzitter D66, vroeg meer aandacht voor de bezuinigingen die op Limburg af komen en het debat hierover niet vooruit te schuiven tot na de verkiezingen. D66 sprak zich uit tegen het breedbandproject en vroeg prioriteit voor sociale infrastructuur, verkeersinfrastructuur of ecologische structuurversterking. Verder vroeg D66 kritisch te kijken naar de haalbaarheid van de verschillende regiovisies. Gezien de ontwikkelingen EHS is D66 bereid te kijken of natuurcompensatie plaats kan vinden, waarbij kwaliteit boven kwantiteit gaat.

SPD
Pierre Diederen, fractievoorzitter SPD, vroeg of het college bereid is om in februari 2011 verantwoording af te leggen over de resultaten van de inzet over de hele Statenperiode. SPD vroeg het college zich te richten op de kerntaken en niet op gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en leefbaarheid. Krimp dient leidmotief te zijn in het provinciaal beleid van de komende jaren. PD gaf aan van mening te zijn dat de Provincie soberder te werk moet gaan. Aandacht moet er zijn voor de kracht van ontwikkelingen zoals Nunhem en Grashoek en de zaadveredeling. Grootschalige veehouderijen dienen op geen enkele wijze gesubsidieerd te worden. De ontwikkelingen rondom zonne-energie, productie van zonnecellen en de inzet voor Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 noemde SPD prima. Als belangrijke beleidspunten noemde SPD verkeersveiligheid, inventarisatie en monitoring van bodemvervuiling/fijnstof en de ecologische hoofdstructuur.

Klik hier voor de besluitenlijst (inclusief stemverhoudingen) en de toezeggingen door Gedeputeerde Staten. Ook de verworpen amendementen en moties zijn op deze lijst opgenomen.

Verder
Het Limburgs Parlement ging akkoord met de begroting voor Provinciale Staten Limburg, Griffie en Zuidelijke Rekenkamer en met het voortzetten van de gemeenschappelijke Zuidelijke Rekenkamer voor Limburg en Brabant t/m 2016. Ook stemde het Limburgs Parlement in met de verlenging van het Provinciaal Milieubeleidsplan in het POL 2006 met een periode van 2 jaar tot uiterlijk 29 november 2012.

29-11-2010 08:06