Vrije Universiteit Amsterdam

Chromosomale instabiliteit in dikke darmkanker


* Startdatum: 12-11-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Chromosomal Instability in Pathogenesis and Prognosis of Colorectal Cancer


* Spreker: C. Postma


* Promotor: prof.dr. G.A. Meijer


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Biologische kenmerken van tumoren, zoals chromosomale instabiliteit, worden steeds belangrijker voor het ontwikkelen van kosteneffectieve testen voor betere diagnostiek en op maat gemaakte behandelingschema's. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Cindy Postma.

Dikke darmtumoren vertonen vaak chromosomale instabiliteit, wat resulteert in verlies of toename van delen van een chromosoom of soms hele chromosomen. Postma beschrijft zeven chromosomale veranderingen die met darmkanker worden geassocieerd en die sterke indicatoren zijn voor progressie van voorstadia van dikke darmkanker (adenoom) naar kanker (carcinoom). De meest interessante chromosomale afwijking is vermeerdering van het DNA van chromosoom 20q, omdat dit niet alleen een van de meest frequente chromosomale afwijkingen in de progressie van adenoom naar carcinoom is, maar ook geassocieerd is met een groep van poliepeuze en vlakke adenomen met een agressiever fenotype (verschijningsvorm).

Bovendien hebben patiënten met deze afwijking slechtere overlevingskansen. Genen op dit deel van chromosoom 20, of hun eiwit, kunnen mogelijk fungeren als markers voor het vroeg opsporen van dikke darmkanker in ontlasting of bloed. Anderzijds kunnen ze ook fungeren als mogelijke nieuwe targets voor farmacologische interventie. Tevens kon Postma respons op chemotherapie bij darmkanker voorspellen aan de hand van patronen van chromosomale instabiliteit in het tumorweefsel.

Aangezien er in Postma's onderzoek nog maar naar een kleine groep patiënten is gekeken, zal een uitgebreide validatiestudie nodig zijn om te bevestigen of de observaties kunnen worden toegepast bij darmkankerpatiënten in de klinische praktijk bij behandeling op maat.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam