Vrije Universiteit Amsterdam

Spieren op leeftijd


* Startdatum: 12-11-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Muscles growing older: inflammatory markers and sex hormones as determinants of sarcopenia and decline in physical functioning


* Spreker: L.A. Schaap


* Promotor: prof.dr. D.J.H. Deeg prof.dr.ir. M. Visser


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Ouder worden gaat gepaard met een toenemend verlies van spiermassa en spierkracht, wat kan bijdragen aan lichamelijke achteruitgang en invaliditeit. Ontstekingen kunnen dit proces versterken, terwijl de afname van geslachtshormonen minder van belang lijkt te zijn. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Laura Schaap.

Verlies van spiermassa (sarcopenie) en spierkracht komt in meer of mindere mate voor bij elke oudere en is een belangrijke risicofactor voor lichamelijke achteruitgang, invaliditeit en opname in een verzorg- of verpleeghuis. Volgens de huidige inzichten is sarcopenie door meerdere factoren bepaald en bestrijkt een langere periode. Schaap richt zich op concentraties van ontstekingsfactoren en geslachtshormonen als mogelijke bepalende factoren van sarcopenie, verlies van spierkracht en lichamelijke achteruitgang en draagt zo bij aan een beter inzicht in de mechanismen die ten grondslag liggen aan dit proces.

Voor haar onderzoek maakte Schaap gebruik van epidemiologische data van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) en de Health, Aging, and Body Composition (Health ABC) study. Hogere waarden van ontstekingsfactoren zoals interleukine-6 (IL-6) en tumor necrosis factor-alpha (TNF-a) zijn geassocieerd met een grotere achteruitgang in spiermassa en spierkracht bij oudere mannen en vrouwen. De relatie tussen lage concentraties van het geslachtshormoon testosteron en oestradiol is ingewikkeld. Er lijkt geen relatie te zijn tussen lage testosteronconcentraties en achteruitgang in spierkracht en lichamelijk functioneren bij oudere mannen, maar wel bij oudere vrouwen. Ook vond Schaap geen relatie tussen lage testosteronconcentraties en vroeg overlijden bij oudere mannen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam