Gemeente Coevorden

in Coevorden

Expertmeeting grensoverschrijdende samenwerking in Coevorden

dinsdag 9 november 2010

Kan de oprichting van een EGTS, een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking, een middel zijn om de samenwerking tussen Zuidoost-Drenthe en de Duitse buurregio verder te intensiveren? Die vraag staat vrijdag 12 november vanaf 9.00 uur aanstaande centraal tijdens de Expertmeeting die in het Kasteel in Coevorden wordt gehouden. Tijdens deze bijeenkomst, die is georganiseerd door de gemeente Coevorden en de provincie Drenthe, laten verschillende Europa-deskundigen hun licht schijnen over de toekomstmogelijkheden van de regio in internationaal verband.

Een EGTS is een nieuw instrument dat in 2006 door de Europese Unie in het leven is geroepen met als doel de grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen. In de afgelopen jaren is de grensoverschrijdende samenwerking tussen Zuidoost-Drenthe en de Duitse buurregio enorm gegroeid. Zo delen Coevorden en Emlichheim het grensoverschrijdende bedrijventerrein Europark, dat een internationaal transportknooppunt vormt tussen Nederland en Oost-Europa. Maar ook op het gebied van toerisme, wonen, studeren, veiligheid, zorgorganisaties, bedrijfsleven en op bestuurlijk terrein is er sprake van steeds meer samenwerking over de grens.

Knelpunten

Toch vormen de landsgrenzen en de daarmee gepaarde regelgeving nog steeds een belemmering voor verdere ontwikkelingen. Zo ervaren bedrijven nog steeds knelpunten in de wet- en regelgeving die de ontwikkeling van het Europark parten spelen. Het instrument EGTS is bedoeld om de economische en sociale samenhang grensoverschrijdend te verbeteren. Een EGTS kan niet de landelijke wet- en regelgeving veranderen, maar kan als rechtspersoon handelen en taken uitvoeren namens aangesloten leden.

Sprekers

Tijdens de Expertmeeting spreken onder meer Martin Guillermo Ramirez van de Association of European Border Regions, Friedrich Kethorn van de landrat Landkreis Grafschaft Bentheim, Ard Schilder van BMC, Katarina de Fruyt van de EGTS West Vlaanderen - Cote d'Opale, gedeputeerde Sipke Swierstra en burgemeester Bert Bouwmeester. De discussie wordt gevoerd onder leiding van Wim van Gelder, grensmakelaar namens het Kabinet en voormalig Commissaris van de Koningin in Zeeland.