Raad van State


vrijdag 12 november 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Zuidelijke stadsrand (Augustapolder), reparatie ex artikel 30 WRO tevens 1e part. herziening' van de gemeente Bergen op Zoom. Het plan maakt woningbouw, de aanleg van infrastructuur en natuurontwikkeling mogelijk ten zuiden van Bergen op Zoom in de Augustapolder. De polder grenst aan de zuidwestzijde aan het beschermde natuurgebied Markiezaat. Dit is een belangrijk gebied voor watervogels en dient onder meer als foerageergebied voor grauwe ganzen. Het provinciebestuur heeft een nieuw goedkeuringsbesluit genomen, nadat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in januari 2008 een eerder goedkeuringsbesluit vernietigde. De Milieuvereniging Benegora en twee omwonenden komen in beroep tegen het nieuwe besluit. Zij vinden dat de gemeenteraad en het provinciebestuur geen 'passende beoordeling' hebben gemaakt van de gevolgen voor het natuurgebied. Ook zou niet aan de luchtkwaliteitseisen in het gebied worden voldaan. (zaaknummer 200905467/1)
Zitting over de weigering door de voormalige minister van LNV om landgoed 'De Waterhaan' op grond van de Natuurschoonwet aan te merken als een landgoed dat voor publiek is opengesteld. De eigenares van het landgoed wil graag haar landgoed voor publiek openstellen. Het gaat om een landgoed van ruim zes hectare, waarvan ongeveer 5,5 hectare uit water bestaat. Om in aanmerking te komen voor de aanwijzing moet het landgoed aan een aantal voorwaarden voldoen. Een van de voorwaarden is dat er voldoende vrij toegankelijke en begaanbare wegen en paden zijn voor wandelaars. Verder moeten die wegen en paden een bepaalde minimale lengte hebben. De vrouw vindt dat het voetpad langs het landgoed lang genoeg is om voor het landgoed voor publiek te kunnen openstellen. De minister heeft de openstelling echter geweigerd, omdat het pad niet bij het landgoed hoort. Ook zou slechts een klein deel van het publiek daadwerkelijk gebruik kunnen maken van het water bij het landgoed, omdat daarvoor een ongemotoriseerde boot of fluisterboot nodig is. De vrouw komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in maart 2010 een eerder beroep van haar ongegrond. (zaaknummer 201003665/1)

10.30 uur

Zitting over de weigering door de voormalige minister van Verkeer en Waterstaat om aan een woning aan het Jan Tooropplantsoen in Amstelveen geluidwerende voorzieningen aan te brengen. Aan de woning zijn al eerder geluidwerende voorzieningen aangebracht vanwege geluidsoverlast van Schiphol. Doordat in 2004 de aan- en uitvliegroutes van Schiphol wijzigden, zou de bewoner te maken hebben gekregen met meer geluidsoverlast. Daarom heeft hij om extra voorzieningen verzocht. De minister heeft bepaald dat een aantal slaapkamers beter worden geïsoleerd. De rest van de woning komt niet voor extra geluidsisolatie in aanmerking, aldus de minister. De bewoner is het daar niet mee eens en komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in februari 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201003195/1)

12.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Haarlemmermeer van het bestemmingsplan 'Hoofddorp VV UNO 2010'. Het plan maakt de aanleg mogelijk van drie voetbalvelden, een clubgebouw en een parkeerplaats. Het plan geeft ook de mogelijkheid om een vierde voetbalveld aan te leggen. Daarvoor moet de gemeenteraad dan nog wel een zogenoemd wijzigingsbesluit nemen. De eigenaar van een caravanstalling in de buurt vreest voor verkeersoverlast en lichthinder. Daarom komt hij in beroep tegen het bestemmingsplan. In afwachting van de behandeling van zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008213/2) 13.30 uur
wethouders van Twenterand om het bestemmingsplan 'Buitengebied, herziening 2005' te wijzigen. Family Farmers B.V. had namens twee varkenshouderijen gevraagd het plan zo te wijzigen dat zij hun agrarische bedrijven kunnen uitbreiden met vleesvarkensstallen. Family Farmers komt tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de weigering door het gemeentebestuur om een bouwvergunning te verlenen voor een vleesvarkensstal aan de Fortwijk. Ook heeft het gemeentebestuur geweigerd een bouwvergunning te verlenen aan een nertsenhouderij aan de Fortwijk voor 40 nertsensheds, een mestsilo en een bedrijfshal, omdat het liever wacht op het nieuwe bestemmingsplan dat de gemeenteraad nog moet opstellen. Family Farmers is het ook niet eens met deze weigeringen en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De nertsenhouderij zelf komt eveneens in hoger beroep. (zaaknummers 200904890/1, 200905032/1 en 201001522/1)

14.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Den Haag van het bestemmingsplan en exploitatieplan 'Binckhorst
(Nieuw-Binckhorst-Zuid)'. Het plan maakt de herontwikkeling van dit industrie- en bedrijventerrein mogelijk. Nieuw Binckhorst wordt een gemengd leef- en werkgebied dat op het bestaande centrum aansluit. Het nieuwe terrein ligt in de toekomst ter hoogte van een stadspark ter hoogte van de verlengde Neherkade. Het zuidelijke deel van het gebied krijgt een stedelijk karakter en vormt een overgang naar de omliggende woongebieden van Laak, Voorburg en Rijswijk. Een bedrijf uit Den Haag is tegen de plannen voor de nieuwe Binckhorst in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij twijfelt vooral aan de financiële uitvoerbaarheid ervan. In afwachting van de behandeling van zijn beroepen verzoekt hij de Raad van State de plannen voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200909832/11)