Royal Haskoning


11-11-2010
Royal Haskoning neemt initiatief voor oprichting platform duurzamere Vierdaagsefeesten

Royal Haskoning heeft het initiatief genomen om een platform op te richten dat oplossingen in kaart gaat brengen om de Nijmeegse Vierdaagsefeesten een duurzamer karakter te geven. Verschillende partijen, waaronder de gemeente Nijmegen en de Stichting Vierdaagsefeesten Nijmegen, hebben al interesse getoond om hieraan deel te nemen.
Ieder jaar lopen ruim 40.000 mensen mee met de Nijmeegse Vierdaagse. De `Walk of the World' trekt in totaal echter meer dan 1,5 miljoen bezoekers. Het grote aantal mensen zorgt uiteraard voor een enorme berg afval die op een duurzame manier verwerkt moet worden. Ook op andere manieren legt de grote stroom mensen een zware druk op de stad en de omliggende gemeentes.

Reden voor Royal Haskoning om in het kader van haar dare2share duurzaamheidscampagne op 9 november een openbare discussiebijeenkomst op haar kantoor in Nijmegen te organiseren. Onder leiding van Corporate Initiative directeur Herman Klein Entink en de grondlegger van het Cradle tot Cradle® concept Michael Braungart werd door verschillende deelnemers van binnen en buiten het bedrijf gebrainstormd over de manier waarop het evenement een duurzamer karakter zou kunnen krijgen. En dit vanuit de gedachte hoe kun je een positieve footprint achter laten.

De meest uiteenlopende voorstellen en ideeën passeerden de revue. Zo werd bijvoorbeeld gesuggereerd om een gedeelte van de route geschikt te maken om energie op te wekken door de wandelaars. Bedrijven zouden het evenement kunnen aangrijpen om aan een groot publiek hun duurzame oplossingen te tonen. Denk bijvoorbeeld aan de uitreiking van paraplu's met zonnecellen, waarmee de deelnemers zich kunnen verkoelen. Of het uitdelen van biologisch afbreekbare plastic zakjes met zaden om de beschadigde grasvelden te herstellen. Sommige deelnemers aan de discussie zagen zelfs mogelijkheden om waardevolle grondstoffen, zoals fosfaat en ureum, uit de grote hoeveelheid menselijke uitwerpselen en urine te halen. Ook kwamen oplossingen aan bod om de ruim 500.000 kg afval op een duurzamere manier te verwerken.

De voorstellen en ideeën zullen verder worden uitgewerkt in een platform dat Royal Haskoning hiervoor gaat oprichten. Een van de deelnemers aan de discussie, senior adviseur Energie, Klimaat en Duurzaamheid Fons Claessen van de gemeente Nijmegen, vindt het een goed idee. `Wij doen al heel veel op het gebied van duurzaamheid, maar staan uiteraard altijd open voor nieuwe ideeën. Tijdens de bijeenkomst heb ik veel inspiratie opgedaan. Daarom maak ik graag deel uit van het platform dat oplossingen in kaart gaat brengen om de Vierdaagsefeesten een duurzamer karakter te geven.'