Gemeente Veenendaal


College stelt voor om zwembad en sportservice extern te verzelfstandigen

Het college van Burgemeester en Wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om het zwembad en sportservice extern te verzelfstandigen. Zowel vanuit het perspectief van de klant, de gemeente als het âsportbedrijfâ, biedt externe verzelfstandiging kansen op een kwalitatief beter sportproduct en een betere dienstverlening. Een verzelfstandigd âsportbedrijfâ heeft namelijk meer ruimte voor slagkracht, ondernemingszin, creativiteit, bedrijfsmatige afwegingen en behoeft slechts één belang te behartigen.

Verzelfstandiging leidt ook tot meer betrokkenheid. Gedoeld wordt op enerzijds een nauwere relatie met de klant en anderzijds op een grotere autonomie en verantwoordelijkheid voor het âsportbedrijfâ en haar personeel. Deze effecten sluiten naadloos aan bij de intenties van het Coalitieakkoord.

âEen kansrijke sportâ
De gemeenteraad heeft in 2008 aangegeven dat de exploitatie van met name het zwembad goedkoper moet. Om een mogelijke besparing op termijn te kunnen realiseren is aangegeven dat deze alleen te realiseren valt in een andere organisatievorm. De keuze is toen voorgelegd om of intern of extern te verzelfstandigen. Een mogelijke privatisering van het zwembad en sportservice is niet aan de orde.

De keuze is gemaakt om de kaders van een externe verzelfstandiging voor de sport uit te werken in een notitie. In deze notitie âEen kansrijke sportâ is ook aangegeven dat een externe verzelfstandiging een inhoudelijke meerwaarde heeft en dat het zinvol is om de totale organisatie voor de sport in Veenendaal, dus zowel zwembad als sportservice, extern te verzelfstandigen. De gemeente maakt dan, net als bij bijvoorbeeld theater De Lampegiet, afspraken over de te leveren prestaties. De zogenaamde regiefunctie blijft een verantwoordelijkheid van de gemeente. Hierbij moet gedacht worden aan de hoogte van de tarieven voor het zwembad en overige sportaccommodaties, openingstijden en het sportbeleid. De uitvoering hiervan wordt overgedragen aan âhet nieuwe sportbedrijfâ.

Het college ziet een meerwaarde om de sport in Veenendaal extern te verzelfstandigen en stelt daarom de gemeenteraad voor om hiermee in te stemmen. Op 15 december 2010 neemt de raad een definitief besluit over het al dan niet verzelfstandigen. Als de raad hiermee instemt, dan kan het âsportbedrijfâ als een externe organisatie naar verwachting met ingang van 1 januari 2012 zelfstandig functioneren.