Ingezonden persbericht


vrijdag 12 november 2010

NIEUWE PUBLICATIE

Bij de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) is heden verschenen een nieuwe publicatie onder de titel:

Openbare orde en rechtshandhaving in multiculturele buurten: ontwikkelen van actief burgerschap (eindredactie: Lodewijk Gunther Moor en Jasper Veldhuis)

Dit boek, dat een weerslag is van een onderzoekstraject, dat door de SMVP in samenwerking met Movisie is uitgevoerd, kan gezien worden als een handboek. In dat onderzoek stond de volgende vraag centraal:

Langs welke wegen is het mogelijk dat bewoners van multiculturele wijken en buurten op grond van hun eigen verantwoordelijkheid zorg dragen voor verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in hun eigen woonomgeving? Met andere woorden, hoe bevorder je in multiculturele wijken en buurten actief burgerschap, ook in de zin van sociale zelfredzaamheid?

In deze publicatie wordt een beschrijving gegeven van een ontwikkelingstraject naar actief burgerschap in multiculturele buurten. Actief burgerschap heeft betekenis voor de openbare orde en rechtshandhaving in deze buurten. Het ontwikkelingstraject is er op gericht geweest bij bewoners krachten te stimuleren om de sociale onveiligheid en daarmee de rechtshandhaving in hun wijk aan te pakken.

In de periode 2006 - 2009 hebben pilots plaatsgevonden in Zwolle (wijk Holtenbroek), Dordrecht (wijk Oud Krispijn) en Maastricht (wijken Wittevrouwenveld, Wyckerpoort, Limmen en Nazareth). Daar is het traject uitgevoerd door koppels van opbouwwerkers en wijkagenten dan wel door teams waar steeds een wijkagent en een opbouwwerker deel van uitmaakten. De combinatie van politie en opbouwwerk is gemaakt vanuit de veronderstelling dat het bevorderen van sociale zelfredzaamheid deskundigheden vergt, die de politie niet vanuit de opleiding noch vanuit werkervaringen heeft. Van oudsher heeft de politie juist de verantwoordelijkheid om zaken over te nemen op het moment dat bewoners niet verder mogen, durven of kunnen gaan. De politie lijkt van nature niet geneigd bewoners te ondersteunen bij het zelf zoeken van oplossingen. Het opbouwwerk heeft die intentie juist wel en daar kunnen politiemensen wat van leren. Het opbouwwerk wil bewoners bijstaan bij het (terug)veroveren van competentie en zeggenschap in samenlevingszaken. Omgekeerd leren opbouwwerkers om te gaan met maatschappelijke behoeften aan veiligheid en de normatieve oriëntaties die daarmee gepaard gaan.

Deze publicatie is te bestellen bij het bureau van de SMVP website: www.smvp.nl
telefoon: 078-6144362
De prijs bedraagt ¤ 17,95 (exclusief 6% BTW en verzendkosten).