Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 12 november 2010

JS roept PvdA met klem op zich te verzetten tegen een nieuwe missie in Afghanistan

Wat heb je aan een schoolgebouw als het binnen de kortste keren door terroristen kan worden opgeblazen? Wat heb je aan scholen als meisjes die naar school willen, daar op een gewelddadige manier door extremisten van worden weerhouden? Uiteraard helemaal niets. Daarom is het goed dat Nederland tussen 2006 en 2010 een enorme bijdrage heeft geleverd om Afghanistan veiliger te maken.

Echter, een nieuwe missie mag voor de PvdA geen optie zijn. Allereerst omdat een nieuwe missie in Afghanistan met 300 tot 500 militairen en vier F16's hoe dan ook ontaard in een vechtmissie. Voorzitter Jelle Menges: "Wat als er, zoals zo vaak in Afghanistan, een groot gevecht uitbreekt en de NAVO extra luchtsteun nodig heeft? Blijven de Hollandse F16's dan boven de trainingslokaaltjes cirkelen?"

Daarnaast is er weinig draagvlak onder de Nederlandse bevolking en kampt defensie met flinke problemen; er is geen geld om op het huidige ambitieniveau te blijven en staat ondertussen al tweederde van de F16's aan de grond om de rest van onderdelen te voorzien. Menges: "En nu Rutte net is aangetreden, hangt Obama meteen aan de telefoon met de vraag of we weer mee willen doen, maar dan voor de aller-allerlaatste keer."

Menges stelt voor het alternatief te zoeken in het trainen van militairen en agenten buiten Afghanistan; een stuk minder gecompliceerd en veel goedkoper. Menges roept de PvdA daarom op net zo standvastig te zijn als toen het kabinet viel. Menges: "Een 'trainingsmissie', waarbij er voor elke 10 trainers 100 militairen en een F16 nodig zijn, waarvoor geen enkel draagvlak bestaat, waarvoor defensie de middelen niet heeft en waarbij hoe dan ook weer gevochten gaat worden, kan en mag geen optie zijn voor de PvdA. En al keldert onze internationale reputatie na de afgesproken vier jaar hard vechten in de moeilijkste provincie van Afghanistan, so be it!"


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht