Radioactieve bliksemafleiders: FANC rondt 1ste fase campagne af

12/11/2010 11:43

AFCN-FANC

Vanaf december 2010 zet het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) een punt achter zijn actieve zoektocht naar de enkele duizenden radioactieve bliksemafleiders (RABA) die tot in de jaren '80 her en der op grote kantoorgebouwen, appartementsblokken of andere hoge constructies, zoals klokkentorens en pylonen werden geplaatst, een enkele keer ook op een privé woning. De voorbije 7 jaren werden er in het hele land ruim 3700 RABA's in kaart gebracht dankzij een actieve opsporing door de FANC inspecteurs in samenwerking met de lokale besturen en de federale politie. In Vlaanderen waren er dat 1648, in Wallonië 1593 en in het Brussels hoofdstedelijk Gewest 456. Intussen werden er daarvan ruim 3500 of 95 % verwijderd.

Het is echter niet omdat nu het grootste deel van de geschatte RABA's in kaart gebracht en ook verwijderd is, dat het FANC een volledig punt zet achter zijn actie. In geval officiële instanties en/of burgers vermoeden dat zij een radioactieve bliksemafleider gezien hebben, kan dit nog steeds worden gemeld via de FANC website (www.fanc.fgov.be). Daar vindt men trouwens foto's van de meest voorkomende types RABA . Een expert van het FANC zal in zo'n geval ter plaatse gaan om deze vaststelling te verifiëren en indien nodig verdere stappen ondernemen.

Ook vandaag weigeren enkele eigenaars nog steeds hardnekkig om hun RABA te laten verwijderen. In dat geval zal het FANC samen met de Parketten de nodige acties blijven ondernemen om de RABA's te verwijderen, waaronder ook strafrechtelijke vervolgingen.

Enkele cijfers per provincie

In Vlaanderen zijn er 1648 RABA's geïnventariseerd. Daarvan 363 in Oost-Vlaanderen, 244 in West-Vlaanderen, 596 in Antwerpen en Limburg en 445 in Vlaams Brabant

In Wallonië werden er in totaal 1593 RABA's geïnventariseerd. Daarvan 454 in Henegouwen, 320 in Namen, 452 in Luik, 178 in Luxemburg en 189 in Waals Brabant.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werden 465 RABA's in kaart gebracht.

Achtergrondinformatie

Het toevoegen van radioactieve elementen aan een bliksemafleider biedt geen enkel voordeel ten opzichte van niet radioactieve bliksemafleiders, die een volwaardig alternatief bieden. Daarom werd het plaatsen van nieuwe RABA's vanaf 1985 verboden en de verwijdering ervan bij wet verplicht.

RABA's zijn voorzien van één of meerdere radioactieve bronnen, zoals Radium-226, Americium-241 of Krypton-85. Door slijtage, corrosie, slecht onderhoud of ondeskundige verwijdering vormen zij een besmettingsrisico.

Het FANC, operationeel sinds 2001, werkte de nodige veiligheidsvoorschriften en richtlijnen uit voor een verantwoorde verwijdering (afbraak, verpakking, transport) door daartoe erkende bedrijven en startte vervolgens deze opsporingscampagne eind 2003. Lijsten met erkende verwijderaars kan men vinden op de FANCwebsite. De afvoer van de verwijderde RABA's verliep volgens de instructies van NIRAS, dat instaat voor het veilig beheer van radioactief afval.