Ingezonden persbericht


E-mailactie tegen gebruik olifanten tijdens Sinterklaasintocht

Zeist, vrijdag 12 november 2010 - Dierenrechtenorganisatie Bite Back is een e-mailactie gestart richting de Gemeente Groningen en de organisatie van de Sinterklaasintocht in Groningen om ze te overtuigen dat dieren niet ter vermaak dienen en het laten meedoen van olifanten tijdens een dergelijk evenement veel risico's voor het publiek meebrengt.

Dieren in het circus lijden erg. Ze leiden een leven van opsluiting in kleine hokken of stallen, krijgen veel te maken met stress en wisselen continu van omgeving, doordat ze veel moeten reizen. En daarnaast worden er vele dwangmethoden gebruikt om dieren te trainen, waarbij ook bruut geweld kan plaatsvinden. In het geval van olifanten is het bekend dat deze in deze sector vaak langdurig aan de ketting worden gelegd. De dieren vervelen zich vaak en dat uit zich in stereotype gedrag, waarbij de olifant constant met zijn hoofd schudt of met zijn lichaam van links naar rechts zwaait.

Om olifanten te kunnen gebruiken is het nodig de olifanten te breken. Ex-circusmedewerkers en experts geven aan dat het vrijwel onmogelijk is om olifanten zonder geweld te trainen. Het is ook bekend dat binnen de circuswereld het Thaise Phajaan ritueel is overgenomen om de dieren te breken, zodat ze gehoorzamen. Via olifantenhaken kunnen de trainers via pijnprikkels de dieren commanderen.

Doordat het dier veel te maken heeft met stress en geweld kan een olifant een vorm van Post-Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) ontwikkelen. Hierdoor bestaat het gevaar dat het dier door onverwachte situaties of geluiden 'wild' kan worden. Het gebruiken van een olifant tijdens een evenement met veel publiek (waaronder veel kinderen) is dan ook een onnodig risico. Daarnaast kunnen olifanten drager zijn van menselijke variant van TBC en kunnen ze dit aan mensen overbrengen. Het toelaten van een olifant bij zoveel publiek kan daardoor ook voor de volksgezondheid een risico zijn.

Bite Back roept de gemeente en de organisatie op via een brief om een goed voorbeeld te geven aan de kinderen door geen olifant te gebruiken tijdens dit evenement en te kiezen voor een diervriendelijk en veiliger alternatief. Via de website www.biteback.org maakt Bite Back het mogelijk om mee te doen met een e-mailactie, zodat iedereen die de olifanten tijdens de Sinterklaasintocht ook geen goed idee vinden de gemeente en organisatie kunnen mailen.