Provincie Noord-Brabant


Om kwaliteit, methode en proces van onderzoek te beoordelen
Deskundige toetst onderzoek naar reconstructiebeleid

De Commissie voor Beleidsevaluatie (BE) laat prof. dr. J.A.P. Hagenaars het lopende onderzoek naar reconstructiebeleid toetsen op de gevolgde methoden, het onderzoeksproces en de resultaten. De afgelopen tijd ontstond onrust rond het onderzoek. De Commissie voor Beleidsevaluatie hecht aan een adequaat, objectief en kwalitatief goed uitgevoerd onderzoek. Daarom zal prof. Hagenaars, deskundig op het gebied van methodologie, het onderzoek toetsen en vóór het kerstreces zijn bevindingen kenbaar maken. Afhankelijk van de bevindingen van deze toets, zal de commissie een besluit nemen of het onderzoek naar het reconstructiebeleid verder wordt behandeld en zo ja, op welke manier.

Professor Jacques A. Hagenaars was tot begin dit jaar hoogleraar Methoden en Technieken aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Hagenaars (1945) heeft een grote staat van dienst aan de UvT, waar hij sociologie studeerde, cum laude afstudeerde, en in 1985 promoveerde. Hagenaars groeide in Tilburg door tot hoogleraar (1987) en was tevens verbonden aan de KULeuven. Ook was hij in de periode na 1994 gasthoogleraar op verschillende internationale, gerenommeerde universiteiten.

Het onderzoek naar het reconstructiebeleid is nog niet afgerond. Een van de doelen van het onderzoek is inzicht krijgen in de rol van Provinciale Staten bij langlopende en complexe processen, zoals de reconstructie. PS beogen met dit onderzoek in de toekomst meer handvatten te hebben om goed te kunnen sturen op dergelijke ingewikkelde en langlopende maatschappelijke processen.