Gemeente Utrecht


12 november 2010

Gemeenteraad stelt Begroting 2011 vast

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van donderdag 11 november de begroting voor 2011 en een aantal daarbij horende verordeningen vastgesteld. De raad bracht een aantal wijzigingen op de begroting in. Zo krijgt de stad een Jeugd Cultuur Fonds, een plek voor urban culture en buurtbemiddeling in de hele stad en wordt Burgernet gemeentebreed ingevoerd.

De begroting 2011 gaat over 1,3 miljard euro. De begroting 2011 werd aan het eind van de vergadering vastgesteld. De oppositiepartijen (VVD, CDA, SP, Stadspartij Leefbaar Utrecht, Trots op Nederland en de ChristenUnie) stemden tegen de begroting. De coalitiepartijen, GroenLinks, PvdA en D66, stemden voor. De VVD diende een tegenbegroting in.

Het debat in de raad ging onder andere over de afvalstoffenheffing, het weerstandsvermogen, subsidies, armoedebeleid, parkeertarieven, groen in en buiten de stad en de bibliotheek++. De raad diende zestien amendementen en tien moties in waarvan een groot deel werd aan- en overgenomen.

Amendementen

* Het project buurtbemiddeling wordt uitgebreid van drie wijken naar de hele stad. Buurt-bemiddeling is het bemiddelen in conflicten tussen bijvoorbeeld buren. Dit gebeurt onder leiding van getrainde lokale vrijwilligers. Dit amendement werd unaniem aangenomen.
* Een amendement voor de invoeering van Burgernet werd breed gesteund. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid te bevorderen. Hiervoor wordt ¤ 200.000,- vrijgemaakt.
* Utrecht krijgt een Jeugd Cultuur Fonds om jongeren tussen de 4 en 18 jaar actief in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Voor het fonds wordt ¤ 100.000,- gereserveerd.
* VooVoor het Utrecht Investment Agency wordt, bij een positieve evaluatie, de subsidie voortgezet. Ook dit amendement kreeg brede steun.
* De Stichting Leergeld krijgt in 20011 ¤ 50.000,- om haar werk voor de particcipatie van kinderen in armoede te kunnen voortzetten.
* Het amendement om hett geld dat het college voor het Olympisch plan wilde inzetten, te benutten voor breedtesport werd breed gesteund.

Moties

* Het college werd in een motie opgedragen om de raad begin 2011 te informeren over de verschillende opties voor de ontwikkeling van het Smakkelaarsveld. De raad krijgt een overzicht van de financiële en andere consequenties voor de realisatie en exploitatie van de plannen rond de bibliotheek++.
* Utrecht krijgt een plek voor urban culture, Moveplex. De gemeente stelt hiervoor het oude OPG-gebouw ter beschikking. Indoorskatepark The Yard zal hier onder andere onderdak krijgen.
* ;De motie om de nog niet uitgevoerde actiepunten uit de nota dierenwelzijn uit 1999 alsnog uit te voeren en de nota te evalueren en up-to-date brengen in samenwerking met maatschappelijke organisaties werd breed gesteund en overgenomen door het college.
* De motie waarin het college werd gevraagd krachtig te protesteren bij de regering tegen de bezuinigingen op de Sociale Werkvoorziening werd aangenomen. Het college werd ook gevraagd om zoveel mogelijk geschikt werk aan te besteden bij UW-bedrijven.
* ;Het college nam de motie om een actief beleid te voeren ter bestrijding van leegstand over.

Verder zal het college vier extra vergunningen uitgeven voor zondagswinkels. Het aantal winkels dat elke zondag open mag zijn komt daarmee op twintig. De overlast van scooters wordt ook aangepakt. De burgemeester is hierover al in overleg geweest met politie en justitie en de politie onderneemt al actie.


Marlies Trooster,
secretaresse

Gemeente Utrecht
Raadsorganen
Griffie Gemeenteraad

Postadres Postbus 16200, 3500 CE UTRECHT
Bezoekadres Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07 Telefoon 030- 286 10 69 Fax 030- 286 15 18
E-mail m.trooster@utrecht.nl www.utrecht.nl/gemeenteraad