Beslissingen van de Vlaamse Regering

12/11/2010 14:16

Vlaamse Overheid

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met de Kaderovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Indonesië , en aan de bijbehorende memorie van toelichting. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de ontwerpen van beheersovereenkomst 2011-2015 met de Studiedienst van de Vlaamse Regering en met het Agentschap Ondernemen . De beheersovereenkomsten worden meegedeeld aan het Vlaams Parlement, daarna worden ze ondertekend.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering kent 250.000 euro subsidie toe aan de vzw Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand als tegemoetkoming in de werkingskosten 2010 van de maatschappelijke zetel.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) en van de MiNa-raad, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan de wijziging van het besluit over de steun aan de investeringen en de installatie in de landbouw . Door de wijziging wordt de vestigingssteun voor jonge landbouwers verhoogd van 55.000 euro naar 70.000 euro, in overeenstemming met de Europese verordening hierover. Daarnaast worden de procedure en de regelgeving vereenvoudigd, zodat de aanvragen een snellere doorlooptijd kennen. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Gewesten voor de uitvoering van het Verdrag voor inzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart . Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

In uitvoering van het OCMW-decreet hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de rechtspositieregeling van bepaalde groepen OCMW-personeel . Het gaat onder meer om de minimale voorwaarden rond aanwerving, proeftijd, loopbaanstelsel, verloven en afwezigheden, anciënniteitsregels, administratieve toestanden, verlies van hoedanigheid van statutair personeelslid en overgangsbepalingen voor het statutaire personeelslid.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar defintieve goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet Vlaamse Integratiebeleid . Volgende onderdelen worden in uitvoering gebracht: de installatie en werking van de commissie Integratiebeleid; de erkenning en subsidiëring van het Vlaams Expertisecentrum Migratie en Integratie, de participatieorganisatie, het hoofdstedelijk integratiecentrum en organisaties die zich richten tot de trekkende beroepsbevolking; de regiefunctie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en de procedure en voorwaarden voor de toekenning van projectsubsidies.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap Toerisme Vlaanderen . De beheersovereeenkomst wordt meegedeeld aan het Vlaams Parlement, daarna wordt ze ondertekend.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de inschrijving bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap . De wijziging beoogt de vergoedingen aan te passen die de multidisciplinaire teams (MDT's) krijgen voor het opstellen van het multidisciplinair verslag, het PAB inschalingsverslag en het zorgzwaarte instrument.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het decreet over het preventieve gezondheidsbeleid en aan de wijziging van het besluit dat de operationele doelstelling vaststelt van de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) wat betreft het bepalen van de profylactische maatregelen . Omdat het vaccinatiebeleid snel evolueert, wordt voorgesteld om het bepalen van het vaccinatieschema in Vlaanderen te delegeren aan de bevoegde Vlaamse minister. Daarnaast wordt een draaiboek infectieziekten geïntroduceerd ter vervanging van de lijst met verschillende besmettelijke ziekten en de specifieke maatregelen die daartegen moeten worden genomen. De meest actuele versie van het draaiboek is dan raadpleegbaar op de website van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent een half miljoen euro subsidie toe aan 15 Logo's en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie voor het invoeren van een lokaal beleid met acties voor voeding en beweging op het terrein . Ze kent in dit kader ook 245.000 euro subsidie toe aan de Universiteit Gent voor de evaluatie van de projecten.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

In het kader van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker kent de Vlaamse Regering 158.000 euro subsidie toe aan het Consortium van erkende regionale screeningscentra van de Vlaamse Gemeenschap vzw voor het uitbaten van de informaticatoepassing Heracles en de daarbijhorende taken.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Freya Van den Bossche

Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de VREG en de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de sociale openbaredienstverplichtingen in de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt , wat betreft de invoering van een minimale levering van aardgas tijdens de winterperiode . Het besluit voorziet in een systeem van minimumlevering via de aardgasbudgetmeter en recuperatie van maximaal 70% van de kosten via een openbare dienstverplichting aan de distributienetbeheerders waarvan de OCMW's autonoom kunnen beslissen gebruik te maken.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toegang tot het beroep van ondernemer van personenvervoer over de weg voor (de bijzondere vormen van) het geregeld vervoer. Het gaat om een omzetting van een Europese Richtlijn ter zake. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2011-2015 met het Vlaams Energieagentschap . De beheersovereeenkomst wordt meegedeeld aan het Vlaams Parlement, daarna wordt ze ondertekend.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief twee besluiten rond openbaredienstverplichtingen op de energiemarkt . Het gaat om wijzigingen in de regeling van schuldafbouw via budgetmeters voor elektriciteit en aardgas . De huidige werkwijze kan voor heel wat huishoudelijke afnemers met een budgetmeter voor budgetproblemen en zelfafsluiting zorgen, vooral in de wintermaanden. Daarom wordt de schuldafbouw via de budgetmeter op een uniforme manier geregeld voor het hele Vlaamse Gewest en wordt de definitie van 'beschermde afnemer' aangepast.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

In het kader van de Vlaamse Wooncode wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief twee besluiten over de reglementering van het sociale huurstelsel en over de financiering van de sociale huisvestingsmaatschappijen . Doel van de wijziging is de sociale huurprijsberekeningsformule van 2010 van toepassing te laten blijven in 2011, de richtlijnen voor de referentiehuurprijzen te laten doorlopen en de bovengrens op de huurprijs te behouden. Voor de zomer van 2011 zal een algehele analyse worden doorgevoerd die zal leiden tot de nodige bijsturingen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de amendementen op het Programmadecreet 2011 . Het betreft een aantal aanpassingen aan de minimumsteun voor hernieuwbare energietechnologieën, de WKK-quota en de boetewaardes in geval van niet-naleving van de quotumverplichting. Het niet naleven van de certificatenverplichting geeft aanleiding tot het opleggen van administratieve boetes die ten goede komen van het Energiefonds. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de MiNa-raad, de SERV, de VREG en daarna de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de MiNa-raad en van de SERV hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan de wijziging van diverse bepalingen van het besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne (VLAREM II) . De wijziging beoogt de omzetting van de Europese richtlijn over luchtkwaliteit en schonere lucht voor Europa . Die richtlijn herziet en integreert zelf vijf Europese besluiten. Doelstelling blijft het vaststellen van doelstellingen voor de luchtkwaliteit, deze luchtkwaliteit binnen de EU beoordelen, er gegevens over verkrijgen en deze ter beschikking stellen van de bevolking, de luchtkwaliteit goed te houden of te verbeteren en de samenwerking tussen de lidstaten hierbij bevorderen. Over dit wijzigingsbesluit wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit bij het Participatiedecreet . Via het Participatiedecreet stimuleert de Vlaamse overheid de spreiding van culturele initiatieven door een deel van de uitkoopsom voor een voorstelling aan culturele organisatoren terug te betalen. Voor het aanbod 'Podium' moesten tot nu toe steeds drie verschillende verenigingen of organisaties samenwerken om het cultuuraanbod te realiseren. Deze maatregel vormde een drempel voor de organisatoren en leidde tot een vermindering van de aanvragen voor het aanbod Podium, daarom wordt deze bepaling nu opgeheven.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de Internationale Overeenkomst van 2006 over tropisch hout . De belangrijkste overweging voor de afsluiting van de overeenkomst is het vrijwaren van het behoud van de op basis van vorige overeenkomsten verkregen voordelen van internationale samenwerking ter bevordering van de handel in tropisch hout uit legaal en duurzaam beheerde bossen, evenals duurzaam beheer van houtproducerende tropische bossen. Daarbij is de strijd tegen de handel in illegaal geoogst hout een belangrijk aandachtspunt. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de MiNa-raad, de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering beslist tot registratie van het von Karman Instituut voor Stromingsdynamica in Sint-Genesius-Rode als instelling voor hoger onderwijs. Ze erkent meteen ook de master-na-masteropleiding 'Research Master in Fluid Dynamics'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist de termijn voor definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Noord-Zuidverbinding N74' , voorlopig vastgesteld op 5 februari 2010, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering keurt het sectorconvenant 2010-2011 goed met de sector van de scheikundige nijverheid . In dit kader kent ze 510.000 euro subsidie toe.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel een artikel van het besluit dat de handelingen bepaalt waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is. Het gaat om de installaties van algemeen belang die worden opgetrokken op openbaar domein , waarvoor geen afmetingen waren vastgelegd. Door de wijziging worden deze afmetingen nu vastgelegd op maximaal 30 kubieke meter volume en 5 meter hoogte . Over dit besluit wordt nog het advies ingewonnen van de Raad van de State.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel