Ingezonden persbericht



Arnoud Odding stopt als directeur Nationaal Glasmuseum

De heer Arnoud Odding heeft besloten om per 1 mei 2011 zijn functie als directeur-bestuurder van het Nationaal Glasmuseum neer te leggen. Bijna tien jaar nadat hij zich voor het eerst ging inzetten voor de toekomst van het Nationaal Glasmuseum en het Leerdamse glas acht hij zijn werk afgerond.

Als Raad van Toezicht betreuren wij dat, maar wij kunnen ons dat ook voorstellen gegeven de succesvolle heropening van het museum op 22 juni jongstleden en de voltooide integratie van het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij Leerdam tot een nieuwe en krachtige museale organisatie. Inmiddels is de procedure voor zijn opvolging in voorbereiding.

In het voorjaar van 2001 raakte Odding voor het eerst betrokken bij de ontwikkeling van het Glasmuseum toen hij als extern adviseur gevraagd werd om een fondsenwervingscampagne op te zetten om daardoor de belangrijke collectie van de Leerdamse glasfabriek voor het museum en voor Nederland te behouden. Om dat succesvol te kunnen doen, heeft hij een ambitieus transformatieplan geschreven dat in de jaren daarna stap voor stap is gerealiseerd. In 2002 was de collectie veilig gesteld en vanaf het voorjaar van 2005 ontvangt het museum een expolitatiesubsidie van het Rijk in het kader van de Cultuurnota. Eind 2004 werd Arnoud Odding gevraagd om de vernieuwing van het museum te begeleiden als directeur. Belangrijke stappen daarna waren de opzet van een vrijwilligersorganisatie en de intensivering van de samenwerking met de Vereniging van Vrienden van Modern Glas. Sindsdien mag het museum zich verheugen in één van de grootste museale vriendenclubs van Nederland. Vanaf 2007 is Arnoud Odding tevens directeur van de Glasblazerij Leerdam die op 1 januari 2008 fuseerde met het museum. Door deze fusie en de ontwikkeling in de jaren daarna is een forse museale organisatie ontstaan met circa 20 vaste krachten en zo'n 150 vrijwilligers. Het museum heeft zich ontwikkeld tot schatkamer, digitaal kenniscentrum én ambachtelijk glaslaboratorium. Met de recente opening van het compleet gerenoveerde en ruim drie maal zo groot geworden glasmuseum aan de Lingedijk in Leerdam beschikt het museum nu over een tweetal prachtige vestigingen in Leerdam. Het bezoekersaantal is gestegen van circa 40.000 in 2004 naar meer dan 80.000 in 2010 waarbij opgemerkt moet worden dat het museum pas in juni open ging.

Arnoud Odding gaat zich richten op de advisering en begeleiding van musea bij hun zoektocht naar inhoudelijke verandering en bedrijfsmatige versterking. Als Raad van Toezicht wij wensen hem daarbij alle succes. Door de consequente gerichtheid op de vernieuwing van het museale bedrijf én van het vakgebied glas durven wij als Raad van Toezicht te stellen dat het Nationaal Glasmuseum zich anno 2010 een goede uitgangspositie heeft verworven om zich de komende jaren gestaag te blijven ontwikkelen.

Aubert van Engelen

Voorzitter Raad van Toezicht

Stichting Glas / Stichting Nationaal Glasmuseum

Lingedijk 28

Leerdam



Ingezonden persbericht