Ingezonden persbericht



Océ wint Action Award 2010 van het High Tech Systems Platform

Eindhoven, 12 november 2010 - Océ is de winnaar van de Action Award 2010 van het High Tech Systems Platform, onderdeel van Vereniging FME-CWM. Rob Fastenau, de scheidende CEO van FEI Company heeft de Action Award uitgereikt aan Marcel Slot van Océ. Océ won de prijs met een milieuvriendelijk breedformaat printsysteem waarbij de gangbare vloeibare inkt is vervangen door vaste inktbolletjes (Océ TonerPearls). Hiermee kan op normaal of gerecycled papier zonder chemische coatings worden geprint. Naast milieuvriendelijker is dit systeem ook productiever dan concurrerende systemen. Voor Océ is deze revolutionaire ontwikkeling de opstap naar nieuwe groei.

Het is de vierde keer dat de Action Award werd toegekend. Naast Océ waren ook TOM TOM en OTB genomineerd. TOMTOM kreeg de nominatie omdat ze de doorbraak realiseerde van rechtstreekse navigatielevering aan automobielfabrikanten met Renault als grote klant. OTB was genomineerd voor haar verkoopsucces in China met hoogefficiënte productie van zonnecellen. Amandus Lundqvist, voorzitter van het HTSP: "Ik ben onder de indruk van het hoge niveau dat de genomineerden hebben laten zien. Het zijn stuk voor stuk belangrijke innovaties die model staan voor het internationale succes van Nederland. Innovatie draagt daarmee in grote mate bij aan de exportbalans van Nederland. Het is belangrijk om die positie verder uit te bouwen. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs."

Marcel Slot, Director Technology Planning & Partnerships bij Oce-Technologies B.V., nam zichtbaar trots de award in ontvangst: "Océ heeft meer dan 1.000 manjaren geïnvesteerd in de nieuwe CrystalPoint print technologie en de implementatie daarvan in een eerste product, de ColorWave 600. Hiermee is de basis gelegd voor een compleet nieuwe categorie van printsystemen die de voordelen van inktjet en toner printers combineert. Het is nu mogelijk om kleurenprints maken met dezelfde kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid als in zwart wit. Een ander groot voordeel is dat er op normaal ongecoat papier geprint wordt en dat betekent simpelweg goedkoper en duurzamer printen."

HTSP Action Award
De HTSP Action Award is in het leven geroepen om uitzonderlijke prestaties binnen de hightech industrie zichtbaar te maken. Jaarlijks wordt de Award uitgereikt aan het meest aansprekende businessproject. De Action Award is een erkenning van branchegenoten voor een uitzonderlijke prestatie. Eerdere winnaars waren Philips Healthcare met een revolutionair MRI systeem, Vanderlande Industries met het wereldwijd grootste en meest geavanceerde bagageafhandelingssysteem en Thales met de gatekeeper voor terrorismebeveiliging.

Over HTSP
Het High Tech Systems Platform - met als leden onder andere ASML, Philips Healthcare, Panalytical, Thales, Vanderlande industries en Stork - bestaat uit twintig bedrijven die elk als topspeler actief zijn in hun wereldmarkt. Het platform heeft als doel om de industrietak te promoten en samenwerking tussen de bedrijven te bevorderen. Op basis van een ledenonderzoek voorspelt het HTSP dat de omzet in de sector verder zal groeien tot ver boven de 30 miljard euro. Deze tak van industrie biedt in Nederland direct werk aan 120.000 mensen, en de werkgelegenheid bij de toeleveringsbedrijven voor deze sector wordt nog eens met 4 vermenigvuldigd.