Ingezonden persbericht


()

()

Persbericht 12 november 2010

Teylers Museum op Voorlopige Lijst Werelderfgoed

Teylers Museum is voorgedragen voor plaatsing op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed van Nederland voor UNESCO. De Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed noemt het authentiek 18de-eeuwse museum van uitzonderlijke en universele waarde. De plaatsing is een bekroning op de unieke geschiedenis, gebouwen en collecties van het eerste en oudste museum van Nederland.

Omdat Teylers Museum ruimschoots voldoet aan de door UNESCO gestelde criteria om toegelaten te worden tot de lijst Werelderfgoed, verwacht het museum dat de minister van OCW, die er over zal besluiten, de aanbeveling van de commissie zal overnemen. De commissie denkt dat "Teylers Museum snel gereed is om voor een nominatie bij UNESCO in aanmerking te komen."

Authentiek
Teylers Museum is het enige museum ter wereld met een authentiek gebouw en interieur uit de 18de eeuw. Het oudste museum van Nederland werd opgericht in de 18de eeuw en ademt nog steeds de sfeer van die tijd. Voorwerpen van kunst en wetenschap - twee eeuwen terug een vanzelfsprekende combinatie - zijn alleen hier nog samen in één museum te bewonderen. Als een van de weinige plaatsen in de wereld is hier de Verlichting nog tastbaar aanwezig.

Continuïteit
Geen enkele ander museum ter wereld kent zo'n continuïteit als Teylers Museum. Terwijl overal in de wereld de museumcollecties in de 19e eeuw steeds verder specialiseerden of uiteenvielen, bleef in Teylers Museum de combinatie van kunst en wetenschap onder één dak gehandhaafd. Het principe van het universele museum en de universele kennis bleef in dit gebouw behouden, terwijl het overal elders vernietigd werd. De missie van het museum - de nieuwsgierigheid van mensen prikkelen om kunst en wetenschap te ontdekken - is sinds de opening in 1784 ongewijzigd.

Revolutionair burgerinitiatief
Teylers Museum is het enige museum dat in die tijd voor en door burgers werd gebouwd. Revolutionair was het burgerinitiatief in 1784. Een museum vanuit een ideaal geboren en bovendien gefinancierd uit particulier kapitaal zonder enige betrokkenheid van welke overheid dan ook, was een nieuw fenomeen.

Meer dan een museum
Teylers museum is oorspronkelijk opgericht als kenniscentrum waar actuele kennis over kunst en wetenschap bestudeerd en gedeeld werd. Pas in de eerste decennia van de 20ste eeuw -toen er geen geld meer was om onderzoek te verrichten en eigentijdse kunst aan te kopen- raakte de onderzoeksfunctie op de achtergrond. In de nabije toekomst wil Teylers Museum zijn oude identiteit in ere herstellen door een artists & scientists in residence programma te openen in het oude woonhuis van Pieter Teyler.

Nederlands Werelderfgoed
Op dit moment staan 890 sites op de Werelderfgoedlijst van UNESCO waarvan er 9 Nederlands zijn. De huidige Nederlandse Werelderfgoederen zijn het Rietveld Schröderhuis, het Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het eiland Schokland, het Ir Wouda gemaal, de Stelling van Amsterdam, de droogmakerij Beemster, Willemstad Curaçao, de Waddenzee en de grachtengordel in Amsterdam.