Ingezonden persbericht



Amsterdam, 12 november 2010

Krakers Vrolikstraat verlaten panden vrijwillig

Amsterdam, 12 november 2010. ?Wij hebben bereikt wat we wilden bereiken, dus we vertrekken,? aldus de krakers van de Vrolikstraat in Amsterdam Oost. De krakers kiezen voor vrijwillig vertrek omdat aan hun eisen - de onmiddellijke bouw van sociale woningen - is voldaan. De sleutels van de panden zijn ? aan een baksteen en ballonnetjes ? overhandigd aan wethouder Maarten van Poelgeest.

De panden aan de Vrolikstraat (245-251) stonden voor afgelopen dinsdag op de ontruimingslijst, maar werden daar samen met een viertal andere Amsterdamse kraakpanden in het elfde uur van geschrapt toen bleek dat de ontruiming ingaat tegen de Europese Rechten van de Mens.

De krakers in de Vrolikstraat hadden eind vorige week al verkondigd vrijwillig te zullen vertrekken en stelden dat "ME-overlast in de buurt" niet nodig was. Hun eis dat zwart op wit zou komen te staan dat woningbouwcorporatie en eigenaar Ymere direct na hun vertrek zou beginnen met sloop en bouw was afgelopen vrijdag ingewilligd. Ymere zal aan de Vrolikstraat sociale (wibo)woningen bouwen. ?We zouden juridisch gezien langer kunnen blijven maar we gaan weg omdat we ons politieke punt hebben gemaakt,? aldus de krakers.

De panden aan de Derde Oosterparkstraat ? die ook op de nominatie stonden voor ontruiming ? worden niet verlaten. ?In de Derde Oosterparkstraat zetten bewoners zich voor behoud van de panden en de sociale woningen. Ymere ligt echter al jaren op ramkoers. We roepen het stadsdeel en Ymere op om nu wel naar de bewoners te luisteren en om eerder gedane beloftes ? zoals de legalisering van ?t Blijvertje ? na te komen?. De Vrolikstraatkrakers zeggen zich elders in de stad te zullen blijven verzetten tegen het ?asociale? woonbeleid van gemeente en woningbouwcorporaties.