Gemeente Sittard-Geleen


+0100"

Woonlasten in Sittard-Geleen onder provinciaal gemiddelde

OZB-belasting voor woningen blijft gelijk

Sittard-Geleen, 12 november 2010 - De gemeenteraad van Sittard-Geleen is ttijdens de raadsvergadering van november (9-10 november) akkoord gegaan met de teruggave van OZB-belasting aan eigenaren van woningen. Het gaat om een bedrag van zeven ton. Daardoor stijgt het tarief dat inwoners in 2011 moeten betalen nauwelijks. De overige leges en tarieven worden met het inflatiepercentage van 3,6 procent verhoogd.

In 2011 is het OZB-belastingtarief 0,1411 procent van de WOZ-waarde van een woning. In 2010 was dit 0,1404 procent. Voor een woning met een WOZ-waarde van twee ton bedraagt de OZB-belasting in 2011 282 euro. Dat is nagenoeg hetzelfde bedrag dat eigenaren dit jaar moesten betalen.

,,We hebben vier jaar geleden afgesproken dat we de OZB tijdelijk zouden verhogen en daarna weer zouden terugbrengen op het oude niveau. Die afspraak komen we na,' aldus wethouder Pieter Meekels (middelen). ,,In het coalitieakkoord dat GOB, CDA, GroenLinks en PvdA gesloten hebben, is afgesproken dat we dit oude niveau in ieder geval twee jaar handhaven.'

Dankzij de overgang naar afvalstoffeninzamelaar RWM en het feit dat nu in de hele gemeente elk huishouden een aparte afvalbak voor GFT heeft, stelt het college de raad voor het kilotarief voor GFT te verlagen van 19 naar 12 cent. Wel moet vanaf één januari voor het leegmaken van de restafvalbakken per keer 80 cent betaald worden. Ook wordt het vastrecht voor afval verlaagd van 164 naar 148,80 euro.

Mede dankzij de teruggave van de OZB-belasting aan eigenaren van woningen en de verlaging van het vastrecht voor afval dalen de gemiddelde woonlasten in Sittard-Geleen nog verder onder het provinciaal gemiddelde en zijn ze ook lager dan het gemiddelde van de grote steden in Limburg. ,,Het streven van het college is om ook de komende jaren met onze woonlasten onder of op het provinciaal gemiddelde te blijven. Hoewel we nu al weten dat we flink moeten bezuinigen, willen we dat niet doen door de tarieven bovenmatig te verhogen,' aldus Meekels.

Het college van Sittard-Geleen pleit nog steeds voor een differentiatie van de OZB-tarieven voor bedrijven. De landelijke wetgeving moet hiervoor worden aangepast. Nu geldt hetzelfde OZB-tarief voor niet-woningen zowel voor de kruidenier om de hoek als voor de grote bedrijven als Sabic en NedCar. Bij die grote bedrijven wordt de waarde van een gebouw of installatie vaak bepaald door de investeringen die er gedaan worden. Als er niet geïnvesteerd wordt, daalt de waarde. ,,In deze tijd merken we dat bedrijven minder investeren, dus daalt de totale waarde van het bedrijfsonroerendgoed in de gemeente. Daardoor gaat het tarief omhoog, omdat het uitgangspunt is dat de totale opbrengst hetzelfde moet zijn als in het voorgaande jaar. Dat is vooral voor de kleine ondernemers ongunstig omdat zij dat tarief ook moeten betalen,'zegt wethouder Pieter Meekels. Mede om die reden wordt het tarief voor niet-woningen komend jaar niet verlaagd.

De gemeenteraad van Sittard-Geleen stelt de tarieven en leges voor 2011 vast in zijn vergadering van 15-16 december.


---