Ingezonden persbericht


Amsterdam, 12 november 2010

Noordwest-Holland heeft geen gezicht in Staten Generaal

Uit onderzoek blijkt dat de regio Noordwest-Holland slecht gerepresenteerd is in de Tweede Kamer. Voor de verkiezingen werd de regio nog door drie personen vertegenwoordigd, nu heeft slechts één persoon die boven het Noordzeekanaal woont zitting in de Tweede Kamer. Dat is Hero Brinkman. De stand van zaken in de Eerste Kamer is nog zorgelijker. Hierin is de regio helemaal niet vertegenwoordigd.

Op basis van het aantal kiesgerechtigden in Noordwest-Holland (kiesdistrict 11) mogen bij een evenredige verdeling van het aantal Tweede Kamerleden over het land, acht personen uit Noordwest-Holland worden verwacht. Voor de Eerste Kamer zijn dat vier personen.

Met landelijke besluitvorming in het vooruitzicht over de financiering van de Westfrisiaweg en de rijksweg A8-A9, het al dan niet vertrekken van de rechtbank uit Alkmaar, de bezuinigingen bij het ministerie van Defensie in Den Helder en de aanleg van de gasrotonde, is de afwezigheid van de regio in de Staten Generaal een groot gemis. Binnenkort worden de kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen door de politieke partijen vastgesteld. VNO-NCW Noordwest-Holland roept de partijleiders op oog te hebben voor een evenredige regionale vertegenwoordiging.


---