Provincie Noord-Brabant


Aantal mogelijke oplossingen fors teruggebracht


Grote stap voorwaarts in oplossing voor Grenscorridor N69

De bestuurders van de samenwerkende partijen hebben voor de Gebiedsopgave Grenscorridor N69 grote stappen gezet in een oplossing voor verbetering van de leefbaarheid, bereikbaarheid en ruimtelijke kwaliteit. Tegelijkertijd is ook nadrukkelijk gekozen om een impuls aan het gebied toe te voegen. Het aantal mogelijke oplossingen is fors teruggebracht. Voor de resterende oplossingen worden nog aspecten uitgezocht voordat de bestuurders op 1 december een definitieve keuze maken.

De Grenscorridor N69 staat niet op zichzelf, maar is een onderdeel van de gebiedsontwikkeling van Brainport. Al meer dan 30 jaar wordt gesproken over de verkeers- en leefbaarheidsproblematiek van de N69. Het gehele gebied van de Grenscorridor heeft daar inmiddels last van. De Grenscorridor omvat het Kempengebied tussen Eindhoven tot aan België.

Inmiddels heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant ingestemd met de Reactienota Inspraak en Raadpleging op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau van de plan-MER. De notitie Reikwijdte en Detailniveau informeert belanghebbenden over de manier waarop naar een oplossing wordt gezocht.

De benodigde onderzoeken zijn grotendeels uitgevoerd. De bestuurders hebben de resultaten zorgvuldig beoordeeld en afgewogen. Voor de resterende oplossingen worden nog een aantal aanvullende inhoudelijk, technische en financiële aspecten nader onderzocht.

De manier waarop naar een oplossing wordt gezocht, is zeer vernieuwend. Vijfentwintig partijen met hun eigen belangen zoeken samen naar een breed gedragen oplossing. In de eindoplossing moeten de belangen van de samenwerkende partijen zo goed mogelijk behartigd zijn.

De gemaakte keuze is een belangrijke stap naar een gebiedsakkoord. Op basis van de aanvullende onderzoeken zullen de partijen december een definitieve keuze maken. Afspraken daarover worden vastgelegd in een gebiedsakkoord. De samenwerkende partijen willen het gebiedsakkoord eind 2010 gereed hebben. Om begin 2011 voor te leggen aan hun achterbannen.