Provincie Noord-Brabant


Provinciale Staten akkoord met voorstel
27 Miljoen extra voor 41 Idops


Provinciale Staten van Noord-Brabant stellen 27 miljoen euro extra beschikbaar voor de subsidieregeling voor integrale dorpsontwikkelingplannen (Idops). Met deze extra impuls kunnen alsnog 41 plannen subsidie ontvangen om de leefbaarheid in de kleine kernen in Brabant te verbeteren.

Gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema is blij met het akkoord van PS: "Idops zijn een geweldig, krachtig instrument om mensen te betrekken bij het verbeteren van de leefbaarheid in hun eigen omgeving. De afgelopen tijd heb ik veel Idops bezocht, en iedere keer valt me op hoe betrokken mensen zijn bij deze plannen. Hier maken mensen echt het verschil."

Groot succes
De 27 miljoen is bestemd voor plannen die voor 1 juni van dit jaar bij de provincie ingediend waren en die aan de gestelde eisen voldoen. Door het grote succes van de regeling kwamen echter zo veel aanvagen binnen, dat er geen budget meer beschikbaar was. Provinciale Staten gaven daarop opdracht extra geld te zoeken binnen de begroting voor 2011. "Dat geeft aan dat ook PS het grote belang van leefbaarheid zien, en de belangrijke rol die de Idops daarin spelen", aldus Van Haaften.
Provinciale Staten zijn nu akkoord gegaan met het voorstel van Gedeputeerde Staten, waardoor 41 Idops alsnog subsidie krijgen. Om ze allemaal te kunnen honoreren, is voorgesteld het maximale subsidiebedrag per plan vast te stellen op 750.000 euro.

Samenwerking
Bij het maken van een plan om de leefbaarheid in de kleine kernen te verbeteren met een integraal dorpsontwikkelingsplan werken gemeente, inwoners, woningbouwcorporaties, dorpsraden en zorg-, onderwijs- en welzijnsorganisaties nadrukkelijk samen. Die participatie van betrokkenen is één van de voorwaarden van de provinciale subsidieregeling. Inmiddels zijn 64 Idops in ontwikkeling en 33 in uitvoering. Met deze extra impuls voor de subsidieregeling kunnen nog eens 41 Idosp worden ontwikkeld en/of uitgevoerd. In totaal heeft de provincie dan bijna 60 miljoen euro in Idops gestoken.
Voorwaarde voor gemeenten om in aanmerking te komen voor deze subsidie is dat de gemeente de IDOP vóór 1 juni 2010 bij de provincie heeft ingediend en dat de IDOP voldoet aan de gestelde criteria. Gemeenten die een aanvraag hebben ingediend voor 1 juni horen zo spoedig mogelijk of zij alsnog in aanmerking komen voor een deel van de nu beschikbaar gestelde 27 miljoen. Aanvragen die na 1 juni zijn of worden ingediend, komen niet meer in aanmerking voor de regeling.

Verstrekt
Begin 2011 worden de subsidies verstrekt zodat de gemeenten in 2011 en 2012 verder kunnen met de ontwikkeling en uitvoering van de leefbaarheidsprojecten.