De Duurzame 100 verschijnt op 12 november


Wie zijn de 100 invloedrijkste duurzame Nederlanders

AMSTERDAM, 20101109 -- Op vrijdag 12 november verschijnt voor de tweede keer de Duurzame 100. In een speciale bijlage brengt Trouw de 100 invloedrijkste duurzame Nederlanders in beeld. Wie zijn de mensen in Nederland die over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikken om de wereld duurzamer te maken?

Wie is de Al Gore van Nederland (m/v)?
Het gaat niet goed met de aarde. Hulpbronnen raken op, de temperatuur stijgt. Deskundigen manen de overheid om ruim baan te maken voor duurzame innovatie. Want er zijn nogal wat mensen met duurzaamheid aan de slag gegaan: van ondernemers, oud-topmensen, zelfstandigen en politici, tot financiële analisten, wetenschappers en adviseurs. Onder hen zoeken we de Al Gore van Nederland (m/v).

Dag van de Duurzaamheid
De winnaar wordt bekend gemaakt als sluitstuk van de Dag van de Duurzaamheid, georganiseerd door Urgenda, aanstaande donderdag 11 november 's avonds in de bibliotheek van Almere. De invloedrijke duurzame Nederlanders van de vorige editie en de mensen op de nieuwe lijst komen daar bijeen. Wie waar op de lijst staat, is ook voor hen een verrassing. Gedurende de hele dag vinden in het hele land activiteiten plaats op het gebied van duurzaamheid.

Waarom?
Via de Duurzame 100 wil Trouw inzicht geven in de laatste maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van onder andere voedsel, energie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en wetenschap. De Duurzame 100 staat in het teken van de drijfveren en het enthousiasme waarmee mensen werken aan een nieuwe kijk op de samenleving. Een samenleving waar economische ontwikkeling samen gaat met respect voor mens en natuur. Waar bovendien toekomstige generaties niet met de rekening zitten.

Onderzoeksopzet Duurzame 100
De Duurzame 100 is tot stand gekomen met behulp van een onafhankelijk en deskundig panel, bestaande uit 15 experts op uiteenlopende gebieden.
Universitair hoofddocent Gerhard van de Bunt, faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU (afdeling Methoden & Technieken) zorgde voor de statistische rangordening van de Duurzame 100.

Nomineer je Duurzame Held
Tegelijk met het verschijnen van de Duurzame 100 begint Trouw ook een lezersactie. Iedereen kan vanaf 12 november via www.trouw.nl/duurzameheld ook zijn eigen Duurzame held nomineren. Dat kan een bekend persoon zijn, maar ook een buurvrouw of lokale ondernemer. De leukste inzending maakt kans op een elektrische scooter van het merk QWIC.

Dagblad Trouw