Eerst oplossingen voor IJburgfile in zicht


Dagelijke files binnenkort ten einde

AMSTERDAM, 20101112 -- De eerste oplossingen voor de dagelijkse IJburgfile lijken in zicht. Dit blijkt uit een brief van wethouder Van Spijk (D66) aan de deelraad van Oost. Op korte termijn worden er maatregelen genomen om de dagelijkse file aan te pakken. Daarnaast zijn er ook lange termijn maatregelen nodig voor een structurele verbetering van de bereikbaarheid van IJburg.

De dagelijkse files op IJburg, in de volksmond ook wel de "JanHoekfile"genoemd, zorgen niet alleen voor veel ergernis, maar leiden ook tot gevaarlijke situaties.

De maatregelen die op korte termijn genomen kunnen worden zijn het verlengen en aanpassen van de afslagvakken en het beter afstellen van de verkeerslichten. Daarnaast wordt onderzocht of de kruispunten op IJburg anders kunnen worden ingericht waardoor het verkeer beter doorstroomt.

Lange Termijn
Voor de lange termijn pleit D66 voor meer aanvullende maatregelen. Met de verdere ontwikkelingen van IJburg zal verkeersdruk immers alleen maar toenemen. Onderzocht moet gaan worden of er extra banen kunnen worden aangelegd over de Enneus Heermabrug. Daarnaast wil D66 dat er kritisch wordt gekeken naar het OV-aanbod. In de huidige IJburgtram (lijn 26) is er slechts ruimte voor twee fietsen. Daarnaast sluit deze tramlijn slecht aan op het overige openbaar vervoer. Eerder pleitte D66 al voor een mogelijke extra fietsbrug tussen het Zeeburgereiland en het Oostelijke Havengebied, zodat IJburgers ook per fiets makkelijker de stad kunnen bereiken.

De ontsluiting van IJburg staat al vanaf het begin van deze bestuursperiode hoog op de agenda bij D66. "De laatste jaren is hiervoor veel te weinig aandacht geweest, daarom hebben wij dit de hoogste prioriteit gegeven", zegt raadslid Jan-Bert Vroege. "Ik ben daarom erg blij dat deze wethouder de problemen serieus en voortvarend gaat aanpakken. Omdat dit probleem op verschillende niveaus moet worden aangekaart en aangepakt, werken we hierbij samen met D66-ers in de gemeenteraad, de provinciale staten en buurgemeentes. Zo is de JanHoekfile door D66 ook al op de agenda van commissie Verkeer en Vervoer van de Gemeenteraad gezet".

D66 Amsterdam Oost