Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LEGENDE INSPIREERT HIGHLAND PARK OM LIMITED EDITION TE MAKEN: SAINT MAGNUS

Amsterdam, 1 november 2010 | Highland Park brengt na het enorme succes van de Earl Magnus-editie dit jaar het vervolg op de markt: de Saint Magnus. Het is de tweede editie van de legendarische Schotse Orkney Inga-sage. De Highland Park Saint Magnus wordt tijdens het International Whisky Festival in Leiden op 12 november gepresenteerd en is vanaf die datum te koop bij de betere slijterijen in Nederland.

Na het succes van Earl Magnus vorig jaar brengt Highland Park dit jaar een ode aan zijn heilige zoon 'Saint Magnus'. Wereldwijd worden er maar 11.994 flessen van de Saint Magnus op de markt gebracht. Voor veel fans van het single malt whiskymerk van de Schotse Orkney Islands is deze limited edition een welkome aanvulling op hun collectie single malts. De Saint Magnus bevat 55% alcohol, is 12 jaar oud en smaakt naar gedroogde vruchten gecombineerd met kruidige kaneeltonen. Saint Magnus heeft een rokerig en aromatische afdronk.

ORKNEYINGA SAGA
Het levensverhaal van Saint Magnus is opgetekend in de Orkney Inga-sage. In 1098 claimde koning Earl Magnus III van Noorwegen de Orkney-eilanden. Toen Earl Magnus III overleed, werd zijn zoon, Magnus, samen met zijn neef Hakon graaf van Orkney. De goedaardige heilige Magnus, ook wel Saint Magnus genoemd, leek in niets op zijn gewelddadige, agressieve neef Hakon. De twee neven regeerden een aantal jaren samen in vrede, totdat het in 1115 mis ging. Om ruzie te vermijden werd een ontmoeting geregeld tussen beiden. Ieder zou alleen twee schepen meenemen. Hakon pleegde verraad door te arriveren met acht schepen en de vrome Magnus werd gevangen genomen en gedood. Magnus is 20 jaar na zijn dood heilig verklaard. Zijn beroemdheid is gehandhaafd door de prachtige kathedraal die gebouwd is door zijn neef in Kirkwall; St. Magnus Cathedral. Magnus werd hier begraven. Bij het graf gebeurden diverse wonderen. Op de onvruchtbare en rotsige bodem rond het graf kwamen opeens bloemen en er vonden miraculeuze genezingen plaats. Zodoende heeft het verhaal van Saint Magnus altijd een bijzondere plek gehad in de geschiedenis van Orkney!

FLES GEBASEERD OP EEUWENOUD ONTWERP
Net als de eerste editie uit de Orkney Inga-Sage-reeks heeft de Saint Magnus een lichtbruine fles die gebaseerd is op een 150-jaar oude fles en etiket van Highland Park. De fles is met de hand gemaakt, wat je ziet aan de natuurlijke deukjes en de kleine luchtbellen die in het glas zitten. Voor het ontwerp van de Highland Park-fles is er gebruik gemaakt van oude beelden uit de archieven van de distilleerderij. De Saint Magnusfles zit in een open houten gift box met een minimalistisch design dat de Saint Magnus sage weergeeft.

Ilja Schouten, senior brand manager Highland Park: "Afgelopen jaar was de Earl Magnus-editie een groot succes. Binnen een week was die editie uitverkocht! Wij hebben nu al honderd telefoontjes gehad voor de Saint Magnus en ook op diverse whisky blogs is het een veel besproken limited edition. We kijken nu al uit naar deel 3 van de Orkney Inga-sage-reeks!"

HIGHLAND PARK
Highland Park is opgericht in 1798 op Orkney Island en is de meest noordelijk gelegen actieve Schotse whiskydistilleerderij. Orkney's woeste gronden, steile rotswanden en oude religies maken het een eiland vol mysterie en anekdotes. Dit, in combinatie met de wind, regen en kou, vormt de perfecte basis voor één van 's werelds beste single malt whisky's. Whisky produceren is voor Highland Park een 'way of life'. Highland Park mout zijn eigen gerst, waarbij men de traditionele 'floor malting' methode gebruikt en zijn 'groene' gerst met turf van eigen bodem eest (drogen bij hogere temperatuur). Highland Park Single Malt dankt zijn unieke smaak aan het gebruik van lokale turf dat heide bevat. Dit geeft de whisky zijn typerende en zachte smaak. Highland Park heeft een reeks van prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder recentelijk de prijs voor de 'best new whisky release of the year 2009' voor zijn 40-jaar oude single malt. De 18 jaar oude single malt is tot twee keer toe uitgeroepen to t 'Best Spirit in the World'.

www.highlandparkwhisky.nl

Noot voor de redactie |