Universiteit van Tilburg

Persbericht 11 november 2010

Maak in psychiatrie meer gebruik van kennis bij clienten

Zorginstellingen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) houden zich vaak bezig met interventies die uit de koker van de hulpverleners komen. Maar cliënten in de psychiatrie hebben als ervaringsdeskundige een schat aan kennis, waar hulpverleners nauwelijks gebruik van maken. Dit blijkt uit onderzoek onder mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen van Jean Pierre Wilken. Het is belangrijk dat de professionals goed luisteren naar de oplossingen die cliënten aandragen, aldus Wilken, die op 12 november op het onderzoek promoveert aan de Universiteit van Tilburg.

Wilken ging na wat cliënten als 'goede zorg' beschouwen, zorg die hen ondersteunt bij hun herstel. Zij vinden een goed contact met de professional erg belangrijk. Hulpverleners worden gewaardeerd als met hen een vertrouwensband kan worden opgebouwd, een relatie waarbij de hulpverlener de patiënt erkend als uniek individu. Wilken: "Het is belangrijk om de persoon van de cliënt, zijn problematiek en ervaringen goed te begrijpen. Hij is wellicht anders, maar niet gek. Dit vergt een grote mate van inlevingsvermogen. Op basis daarvan kan gerichte steun gegeven worden, die gericht is op persoonlijk herstel en maatschappelijke re-integratie."

Wilken bespeurt in de psychiatrie een ommezwaai, waarbij het belang van een goed contact met de cliënt steeds meer wordt omarmd. "We zien dat de zorg de laatste jaren steeds meer in het keurslijf van efficiencymaatregelen wordt gedwongen, wat ten koste gaat van de kwaliteit. Tegelijk wordt steeds meer belang gehecht aan een goed, persoonlijk contact. En dit is niet afhankelijk van de financiën. Er is gelukkig toenemende belangstelling voor wat herstelprocessen van cliënten werkelijk ondersteunt", aldus de promovendus.

Jean Pierre Wilken is lector Participatie, Zorg en Ondersteuning bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht. De uitkomsten van zijn onderzoek zijn van belang voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en de maatschappelijke opvang, evenals voor beroepsopleidingen.