Rijksvoorlichtingsdienst

Leers: Direct onderzoek naar invoering nieuw computersysteem IND

Minister Leers voor Immigratie en Asiel heeft per direct een onderzoek in laten stellen naar vertraging bij het invoeren van het nieuwe computersysteem (INDiGO) van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De computerproblemen bij de IND zorgen ervoor dat de Wet modern migratiebeleid later dan 1 januari 2011 in werking zal treden. Op basis van het onderzoek zal een reële nieuwe invoeringsdatum voor de Wet modern migratiebeleid worden vastgesteld.

In het voorjaar van 2010 is de IND begonnen met het invoeren van het computersysteem INDiGO in de gehele organisatie. Dit betekent in de eerste plaats dat de IND de dossiers aan het digitaliseren is. Verder moest de informatie uit het digitale dossier gekoppeld worden aan informatie van andere organisaties. Omdat kwaliteit belangrijker is dan snelheid is dit uitvoerig getest. Toen dit echter op grote schaal werd doorgevoerd bleek het computersysteem nog niet goed te functioneren. Daarom duurt het invoeren van INDiGO langer dan eerder was ingeschat.

Direct nadat hij dit constateerde heeft minister Leers het onderzoek laten instellen. Het onderzoek moet leiden tot aanbevelingen om de gesignaleerde problemen op te lossen en verdere risico's te beperken. Zijn doel is om de wet zo snel mogelijk alsnog op verantwoorde wijze in te voeren.

Minister Leers schrijft dat hij zo snel mogelijk wil inventariseren wat de effecten van de latere invoering van de wet modern migratiebeleid zijn. De huidige proeftuinen, zoals de versnelde toelatingsprocedure voor kennismigranten en gaststudenten, worden overigens gewoon doorgezet. De handhaving van de Vreemdelingenwet 2000 zal onverminderd blijven plaatsvinden in nauwe samenwerking tussen IND en Arbeidsinspectie.

De Wet modern migratiebeleid is bedoeld om de uitvoering en de handhaving van de Vreemdelingenwet 2000 efficiënter te maken. Procedures voor vreemdelingen die verblijf vragen in Nederland worden snel, doeltreffend en beheersbaar gemaakt. De mogelijkheden voor controle en handhaving worden uitgebreid. Een volledige overstap van de IND naar het nieuwe computersysteem INDiGO is noodzakelijk voor de invoering van de wet. Dit is ook steeds met de Kamer gedeeld. Het vorige kabinet ging er steeds vanuit dat dit op 1 januari 2011 zou lukken.