Eerste Kamer der Staten Generaal

Fel debat tussen leerlingen basisonderwijs in de Derde Kamer

12 november 2010

Leerlingen van drie basisscholen waren vrijdag 12 november te gast in de Eerste Kamer. Hier vond het einddebat plaats van de Derde Kamer. Dit is een educatief programma dat de Staten-Generaal jaarlijks organiseert voor leerlingen van de hoogste klas in het basisonderwijs.

Na een voorronde kwamen de leerlingen van groep 8 van drie basisscholen naar Het Binnenhof voor het einddebat, dat traditioneel plaatsvindt in de statige vergaderzaal van de Eerste Kamer. De finalisten van dit jaar waren de openbare basisschool De Okkernoot uit het Gelderse plaats Zetten, basisschool De Reiger uit de Zuid-Hollandse plaats Lisserbroek en de Johannes Bogermanschool uit Leeuwarden.

Onder leiding van mevrouw Heleen Dupuis, ondervoorzitter van de Eerste Kamer, gingen de ruim tachtig honderd leerlingen met elkaar in debat over drie stellingen: 'Dierenpolitie is overbodig', 'Kinderen mogen alleen lopend of met de fiets naar school' en 'Kinderen mogen geen donor zijn'. De leerlingen werden willekeurig verdeeld over drie fracties, waarvan elk een stelling voor haar rekening nam. De fracties bereidden zich daarna in drie commissiekamers voor op het einddebat. Hierbij werden de jonge parlementariƫrs van de Derde Kamer begeleid door volwassen Leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Interruptiemicrofoon

Het plenair debat werd geleid volgens de regels van parlementair gebruik en fatsoen, zoals die worden gehandhaafd in beide Kamers van de Staten-Generaal. Bij de interruptiemicrofoons was het flink dringen. Enkele malen werd daar ter plekke nog een ingelast fractieberaad gevoerd om de woordvoerder in het debat te steunen. Dit werd oogluikend toegestaan door Voorzitter Dupuis, die verder de orde strikt handhaafde. "Mevrouw de voorzitter, mijn fractie is het met deze opvatting helemaal oneens", betoogde een Derde Kamerlid. Het debat werd gewonnen door de Groene fractie, die de stelling verdedigde dat kinderen alleen lopend of met de fiets naar school mogen. Volgens de jury hadden zij de beste argumenten. Na een bij vlagen fel debat en een wisseling van vele argumenten werd het debat om wille van de tijd afgerond, al hadden de leerlingen van de drie basisscholen de vergadering nog lang kunnen voortzetten.

Pannenkoeken

Nadat de Voorzitter de beraadslagingen van de Derde Kamer had gesloten, genoten de kinderen van groep 8 in de Noenzaal een pannenkoekenmaaltijd. Het programma werd afgesloten met een uitvoerige rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer en de Ridderzaal.