Apple Nederland

Oracle en Apple kondigen OpenJDK-project voor Mac OS X aan

REDWOOD SHORES en CUPERTINO, 12 november 2010 - Oracle en Apple® hebben vandaag aangekondigd dat ze samen aan een OpenJDK-project voor Mac OS® X gaan werken. De belangrijkste componenten, tools en technologie die nodig zijn voor een implementatie van Java SE 7 in Mac OS X, zal Apple voor zijn rekening nemen, waaronder een 32-bits en 64-bits op HotSpot gebaseerde Java virtual machine, klassenbibliotheken, een netwerkstack en de basis voor een nieuwe grafische client. OpenJDK maakt de Java-technologie van Apple beschikbaar voor open-sourceontwikkelaars, zodat zij hier toegang toe hebben en eraan kunnen bijdragen.

"We heten Apple van harte welkom en verwachten dat het bedrijf een belangrijke bijdrage zal leveren aan de groeiende OpenJDK-community", aldus Hasan Rizvi, senior vice president Development van Oracle. "De beschikbaarheid van Java in Mac OS X is zeer belangrijk voor een multiplatformtechnologie als Java. Java-ontwikkelaars kunnen erop vertrouwen dat de geavanceerde Java-omgeving ook in de toekomst beschikbaar blijft in Mac OS X. Nadat vorige maand ook IBM aankondigde toe te treden tot de OpenJDK-gemeenschap, heeft het project nu de steun van drie van de grootste namen in de software-industrie."

"We verheugen ons op de samenwerking met Oracle. Samen zullen we ervoor zorgen dat er een geweldige Java-versie op de Mac beschikbaar blijft", luidt de reactie van Bertrand Serlet, senior vice president Software Engineering van Apple. "De beste manier om er zeker van te zijn dat onze gebruikers altijd de actueelste en veiligste versie van Java tot hun beschikking hebben, is om die direct bij Oracle te betrekken."

Apple heeft verder bevestigd dat Java SE 6 gewoon via Apple beschikbaar blijft voor Mac OS X Snow Leopard® en de volgende versie van het besturingssysteem, Mac OS X Lion. Java SE 7 en toekomstige versies van Java voor Mac OS X zullen door Oracle beschikbaar worden gesteld.

Java is een algemeen platform voor de ontwikkeling van software met een specifiek open karakter dat ontwikkelaars in staat stelt om volgens het principe "eenmaal schrijven, overal gebruiken" te werken. Het Java-platform wordt het meeste gebruikt voor zakelijke software, webapplicaties en mobiele programma's.

Ga voor meer informatie over Java naar:


* Java Platform, Standard Edition

* OpenJDK

* JDK 7 Feature Roadmap

Oracle levert de meest complete, open en geïntegreerde bedrijfssoftware en hardwaresystemen ter wereld. Ga voor meer informatie over Oracle naar www.oracle.com/.

Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. De jongste loot aan de innovatiestam van Apple is de magische iPad, die de toekomst van mobiele media en computers een gezicht heeft gegeven.

Perscontact:
Letty Ledbetter
Oracle
letty.ledbetter@oracle.com
+1 650 506-8071

Jurriaan Trommels
Apple
trommels_j@apple.com
06 53865628

AAN DE REDACTIE: Bezoek voor aanvullende informatie Apple's PR website of bel Apple's Media Helplijn op 020 5352728

© 2010 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh en iPhone zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.