Gemeente Nieuwegein

vrijdag, 12 november 2010

In de nabije toekomst zal de monumentale Nieuwe Hollandse Waterlinie binnen Nieuwegein nog beter beleefbaar zijn, door de fietsbrug bij de Plofsluis en het Streektransferium Linieland langs de A27. Dit is mede mogelijk dankzij financiële bijdragen van het Rijk, provincie Utrecht, de Bestuursregio Utrecht en de gemeenten Nieuwegein en Houten.

Fietsbrug Plofsluis

Het Rijk, de provincie Utrecht en de Bestuursregio Utrecht brengen EUR 6 miljoen bijeen voor het aanleggen van een fietsbrug bij de Plofsluis. De gemeenteraad van Nieuwegein heeft op 10 november een bijdrage beschikbaar gesteld van EUR 1,9 miljoen voor de fietsbrug en een ton voor overige projecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hiermee is aan een belangrijke voorwaarde voldaan om te kunnen starten met de voorbereidingen van de fietsbrug.

Aantrekkelijke fietsroute

Wethouder Helen van den Berg: "Wij zijn erg blij dat we dankzij deze financiële middelen de oorspronkelijke verbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal kunnen herstellen. Deze fietsbrug is van regionale betekenis omdat het de monumentale Nieuwe Hollandse Waterlinie met o.a. de Plofsluis nog beter toegankelijk maakt. Voor fietsers van en naar Nieuwegein komt er door middel van deze brug een aantrekkelijker en kortere fietsroute. En dat is belangrijk als we zowel het recreatieve als het woon-werkverkeer van en naar Nieuwegein willen stimuleren."

Streektransferium Linieland

Met het binnenhalen van EUR795.000 aan subsidie in het kader van `Mooi Nederland' is ook het Streektransferium Linieland een stapje dichterbij. Toeristen krijgen vanaf het transferium direct toegang tot het Eiland van Schalkwijk en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ze parkeren hun auto bij het transferium langs de snelweg om vervolgens dit mooie gebied te voet, op de fiets of met een kano te verkennen. De gemeente Houten is trekker van dit project op Nieuwegeins grondgebied.

Samenwerking

Nieuwegein werkt in het kader van deze projecten o.a. samen met de Bestuursregio Utrecht, de provincie Utrecht, het Nationaal projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie en de gemeente Houten. Samen met de partners worden plannen nu verder uitgewerkt.