Waterschap Aa en Maas

Begroting 2011 waterschap Aa en Maas aangenomen

Op 12 november 2010 stelde het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas de begroting 2011 vast. De coalitie bestaande uit CDA, Water Natuurlijk en de geborgde zetels koos unaniem voor het gematigd scenario waarin noodzakelijke investeringen gepleegd worden, maar de ambities niet tot de hemel rijken. Een stijging van de waterschapsbelasting om dit te realiseren is onafwendbaar. Ook de PvdA stemde voor. De VVD en de Algemene Waterschapspartij stemden tegen.

Zorgen voor droge voeten, het schoonmaken van het afvalwater, een waterstand die voor landbouw en natuur acceptabel is én aandacht voor de leefomgeving van mens, plant en dier zijn taken die niet verwaarloosd mogen worden.

Investeren in schoon water
In het werkgebied van Aa en Maas is de rioolwaterzuivering 's-Hertogenbosch aan het einde van zijn levensduur. De installatie moet óf grootschalig worden gerenoveerd, óf worden vervangen. Hier wordt het afvalwater van 400.000 mensen en vele honderden bedrijven 24 uur per dag gezuiverd. Uitstel is geen optie, te allen tijde wil het waterschap voorkomen dat de basisgezondheid van zijn inwoners in gevaar komt. Ook de andere zuiveringen vragen aanpassingen. De hoeveelheid vuilwater die met name door bedrijven op de zuiveringen wordt aangeleverd, is in deze regio ondanks de crisis, niet gedaald. De zuiveringen moeten up-to-date blijven om deze hoeveelheden vuil water te kunnen blijven verwerken. Samen met het bedrijfsleven kijkt Aa en Maas naar innovatieve vormen om slimmer met het afvalwater om te gaan en hergebruik te optimaliseren.

Klimaatverandering en Europese eisen
Nieuwe taken die de waterschappen in hun portefeuille hebben gekregen vragen extra middelen. We geven invulling aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma om `Amersfoort aan zee' te voorkomen, we proberen te anticiperen op de klimaatveranderingen en tevens verdroging van de zandgronden in de Peel aan te pakken en willen een vlucht voorwaarts maken om de knelpunten in landbouwgebieden op te lossen. Daarnaast stellen Europese richtlijnen hogere eisen aan de kwaliteit van het water. Dit vraagt nieuwe maatregelen om te zorgen dat meer schadelijke stoffen uit het water gehaald kunnen worden. Ondertussen gaat ook het reguliere werk door.

Reserves optimaal benut
De afgelopen jaren was waterschap Aa en Maas een van de goedkoopste waterschappen van Nederland. De reserves van het waterschap zijn in die periode benut, was dat niet het geval geweest dan zou er in voorgaande jaren ook steeds een beperkte stijging van de tarieven zichtbaar zijn geweest. Door daar niet voor te kiezen en dus enkele jaren goedkoper te zijn, is nu de bodem van de reserves bereikt. De stijging is nu dan ook onafwendbaar. Ook moet er financiering gevonden worden voor de taken die door andere overheden aan de waterschappen zijn overgedragen, zoals muskusratten bestrijding en het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Stevig bezuinigd
Om de stijging van de belasting zo veel mogelijk te beperken worden een aantal investeringen getemporiseerd, zijn er extra bezuinigingen op de personeelslasten en wordt er ingezet op nog meer efficiency. Ook worden de werkprocessen van het waterschap onder de loep genomen om daar financieel voordeel te halen.

Wat betekent dit voor de belastingbetaler?
Voor een gemiddeld meerpersoonshuishouden betekent de begroting dat men in 2011 bijna 16 euro meer moet betalen. De waterschapsbelasting is in 2011 EUR 230,34. Een eenpersoonshuishouden gaat 10 euro meer betalen, de belasting bedraagt in 2011 EUR147,78.
Een gemiddeld agrarisch bedrijf ziet een belastingstijging van 108 euro, een groothandel betaalt 72 euro meer en een middelgroot metaalbedrijf (waarde 12 miljoen) betaalt 1350 euro meer in 2011.