GroenLinks

GroenLinks stelt vragen over hoge dioxine-uitstoot Thermphos

Vrijdag 12 november 2010, 12:50u - Liesbeth van Tongeren

Vandaag maakte de provincie Zeeland bekend een nieuwe milieuvergunning te verstrekken aan het bedrijf Thermphos in Vlissingen. In de vergunning krijgt het bedrijf toestemming om ruim vier jaar lang meer dioxine uit te stoten dan wettelijk is toegestaan. GroenLinks stelt daarover schriftelijke vragen aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

Schriftelijke vragen van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren aan de minister van Infrastructuur en Milieu op 12 november 2010


1. Heeft u kennis kunnen nemen van het bericht "OM heeft Thermphos in vizier"?

2. Klopt het dat de Provincie Zeeland een nieuwe milieuvergunning wil verstrekken voor de Sinterfabriek van Thermphos, waarin het Thermphos wordt toegestaan om tot en met 2014 0,4 nanogram dioxine per kubieke meter lucht uit te stoten, terwijl de wettelijke norm in de Nederlandse Emissie Richtlijn Lucht (hierna: NER) op 0,1 nanogram ligt?
3. Bent u het met mij eens dat dit onacceptabel is met het oog op de gezondheids- en milieueffecten van dioxine?

4. Bent u het met mij eens dat de vergunning die de Provincie Zeeland wil verstrekken in strijd is met de NER, aangezien de vergunde dioxine-uitstoot hoger ligt dan de norm die in de NER wordt voorgeschreven?

5. Hoe kijkt u hier tegenaan in het licht van het feit dat mensen in Nederland en Vlaanderen met hun voedsel meer dioxine binnen krijgen dan elders in Europa? Bent u het met mij eens dat de dioxine-uitstoot van Thermphos tot een minimum beperkt moet worden, aangezien het bedrijf verantwoordelijk is voor ongeveer 35% van de Nederlandse dioxine-uitstoot?

6. Bent u het met mij eens dat er geen milieuvergunning aan Thermphos verstrekt zou moeten worden, zolang het bedrijf niet aan de Nederlandse norm voor dioxine-uitstoot voldoet, te meer daar het volgens biochemicus en hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders mogelijk is voor het bedrijf om met behulp van doekenfilters en rookgasinjecties de uitstoot te verlagen tot maximaal 0,04 nanogram per kubieke meter lucht?

7. Bent u het met mij eens dat de nieuwe, provinciale milieuvergunning voor Thermphos voorgedragen moet worden voor vernietiging door de Kroon, omdat de vergunning strijdig is met de NER en met het algemeen belang? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer gaat u dat doen?