Wageningen Universiteit en Researchcentrum 13 nov 2010

Onderdeel: IMARES

Locatie: Hotel Schiphol A4, gratis parkeren
Organisatie: ProSea, Marine Education, in samenwerking met IMARES (inhoudelijke deskundigheid) en Productschap Vis (aansturende partij traject bedrijfssurvey)

ProSea, IMARES en Productschap Vis organiseren op 13 november 2010 een informatiedag Bedrijfssurvey, van 9:30 â 14.:30 uur in Hotel Schiphol A4. Alle belangstellenden vanuit de visserij zijn van harte uitgenodigd om de resultaten te bekijken van vergelijkend vissen. Ook wordt de mogelijkheid besproken van een jaarlijkse bedrijfssurvey, uitgevoerd door meerdere vissersschepen tegelijk.

Komt er in de toekomst een bedrijfssurvey in Nederland? Op die vraag wordt ingegaan op 13 november. In Engeland, Noorwegen en IJsland wordt een bedrijfssurvey al meerdere jaren ingezet als onderdeel van de bestandschatting. In Noorwegen bijvoorbeeld doen daar jaarlijks 14 bedrijfsschepen aan mee.

In Nederland loopt het âTraject bedrijfssurveyâ waarbinnen de mogelijkheid en wenselijkheid van een bedrijfssurvey worden onderzocht. Vorig jaar viste de UK-45 voor het eerst drie dagen met de onderzoeksschepen de Isis en de Tridens mee. Toen bleek het vergelijkend vissen haalbaar en zinvol te zijn. Daarom viste de UK-45 in de weken 32, 36 en 37 van 2010 nog eens een aantal dagen met de onderzoeksvaartuigen mee. Daarmee zouden voldoende gegevens verzameld moeten zijn om te kunnen zien of de groottesamenstelling van de gevangen tong en schol van de UK-45 afwijkt van die van de onderzoeksschepen.

Het gaat er bij die vergelijking niet zozeer om hoeveel meer vis de UK-45 met langere vistuigen en hogere vissnelheid vangt, maar of de groottesamenstelling van de vangst verschilt. Het zou namelijk zo kunnen zijn dat een commerciële kotter in verhouding meer grote schol en tong vangt dan de onderzoeksschepen. Als dat zo is, kunnen gegevens van een survey met commerciële schepen belangrijke aanvullende informatie opleveren voor de bestandschatting.

De komende weken worden de resultaten van het vergelijkend vissen door IMARES verwerkt. Op 13 november worden deze aan de sector gepresenteerd. Die dag wordt ook de mogelijkheid besproken van een jaarlijkse bedrijfssurvey in de toekomst, uitgevoerd door meerdere vissersschepen tegelijk.

Op de informatiedag komen aan bod:

1. Aanleiding van het project:

- waarom is er vraag naar een bedrijfssurvey?
- welke kritiek is er op de surveys met onderzoeksschepen? Â

2. Verwachtingen binnen de visserij:

- wat is de toegevoegde waarde van een bedrijfssurvey?
- welke invloed zou een bedrijfssurvey op de bestandschatting en de vangstadviezen kunnen hebben?
Â

3. Werkplan:

- waar hebben de UK-45, Isis en Tridens gevist? Â

4. Resultaten:

- verschilt de groottesamenstelling van de vangst van de UK-45 met die van de onderzoeksschepen?
Â

5. De bestandschatting:

- hoe werkt die?

- welke rol spelen de surveygegevens in de bestandschatting
- wat betekenen de mogelijke verschillen tussen de vangsten van de UK-45 en de onderzoeksschepen voor de bestandschatting en de vangstadviezen?
Â

6. Discussie: komt er een jaarlijkse bedrijfssurvey in de toekomst?
---

Dit project is geselecteerd in het kader van het Nederlandse Operationeel Programma âPerspectief voor een duurzame visserijâ dat wordt medegefinancierd uit het Europees Visserij Fonds (EVF). âEuropees VisserijFonds: Investering in duurzame visserijâ

Â