Schaats- en sollicitatieles voor buitenlandse studenten

28/10/2010 11:24

Stichting Nuffic

Schaats- en sollicitatieles voor buitenlandse studentn

Nuffic organiseert Day of the International Student

Duizenden buitenlandse studenten die aan Nederlandse hogeronderwijsinstellingen studeren worden op zaterdag 13 november in het Haagse World Forum verwacht. Het eerste wat zij daar zullen aantreffen, is een kunstijsbaan. Leo van Geest van IJsclub Lansingerland, die coach was van onder andere langeafstandsschaatster Irene DianDiane e Valkenburg, staat klaar om hen hun de beginselen van het schaatsen bij te brengen, want schaatsen sterkt het lichaam en scherpt de geest.

In en om het World Forum organiseert de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, die 13e november de vijfde feestelijke Day of the International Student. Deze dag is bedoeld om buitenlandse studenten welkom te heten in Nederland en ze met elkaar in contact te brengen. De Haagse wethouder van Onderwijs Ingrid van Engelshoven opent de dag.

Het programma van de Day of the International Student is zeer divers. De studenten gaan 's ochtends op excursie naar bekende Haagse attracties, zoals het Panorama Mesdag of Madurodam. Daarna kunnen ze 's middags in het World Forum workshops en lezingen bezoeken over allerlei onderwerpen: van solliciteren bij westerse multinationals tot werken aan ondernemerschap, en van wereldwijd netwerken tot leven in de Nederlandse samenleving anno 2010. Studenten kunnen ook kennismaken met de Nederlandse cultuur door bijvoorbeeld oud-Hollandse spelletjes te doen en natuurlijk door schaatsles te nemen bij Leo van Geestop de ijsbaan voor het World Forum.

De dag eindigt ten slotte met een daverend feest.

Ambassadeurs voor Nederland

Aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen studeren ongeveer 60.000 buitenlandse studenten. Sommigen zijn hier een aantal maanden, vanwege internationale uitwisseling of een gespecialiseerde cursus. Anderen verblijven hier jaren, omdat ze een volledige hogere opleiding volgen of promoveren. De Nederlandse hogeronderwijsinstellingen bieden inmiddels ruim 1.500 Engelstalige cursussen aan voor deze buitenlandse studenten. Eenmaal afgestudeerd en teruggekeerd naar hun vaderland blijken deze studenten Nederland niet te vergeten. Dat maakt ze tot waardevolle ambassadeurs, die bijvoorbeeld Nederlandse exportproducten en -diensten en het hoger onderwijs onder de aandacht van landgenoten kunnen brengen.

In Nederland dragen internationale studenten bij aan het kosmopolitische karakter van het hoger onderwijs. Instellingen die buitenlandse studenten ontvangen, worden daardoor gewaardeerde partners in internationale netwerken van hooggekwalificeerd onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Zonder buitenlandse studenten zouden Nederlandse universiteiten en hogescholen dan ook aan kwaliteit inboeten.





http://www.dis2010.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,