Gemeente Barneveld


FanTAStisch - De tas als kunstobject

De komende winter - van 13 november t/m 19 februari 2011 - is in het Veluws Museum Nairac de tentoonstelling FanTAStisch te zien. Twaalf beeldend kunstenaars laten zich inspireren door het thema (dames)tas. Het resultaat is zeer divers in benadering en in vorm en techniek. De kunstwerken zijn gemaakt van keramiek, rubber, textiel, plastic, dierenhuiden, of combinaties van materialen.

Mannen hebben jas- en broekzakken, vrouwen hebben tassen. Damestasjes zijn merkwaardige voorwerpen. Het zijn gekoesterde accessoires. Je draagt ze om in gezelschap bewondering te oogsten. Maar de inhoud is privé en aan het oog ontrokken. Naast vrij normale voorwerpen, zoals een agenda, een telefoon of een lippenstift, kan de tas ook wel een fopspeen, kattenvoer, slotontdooier of een rolmaat bevatten.

De tassen op de expositie zijn over het algemeen niet geschikt om veel persoonlijke dingen in op te bergen, hoewel Lia Lemain sommige tasjes vult met een popje, een oogpotlood of een stapeltje brieven. Haar tassen zijn opgebouwd uit dunne lagen klei, maar lijken vervaardigd van kant, leer of fluweel, versierd met bladgoud of dun koper.

Ook Marianne van Heeswijk werkt met keramiek, maar zij recycled afgedankt serviesgoed, beeldjes en scherven tot een nieuw geheel met een hele andere functie.

Edith Madou laat zich inspireren door de zee en haar bewoners. Haar werk verwijst naar het verleden, naar de visvangst als bron van bestaan. Keramiek combineert ze met touw, lood, hout en glas. Hil de Jong werkt met textiel, prenten, metaal en kunststof. Haar `lamellentassen' in zeer uiteenlopende formaten zijn bijzonder stijlvol. Ook de tas van gevlochten fietsbanden met koeienhoorn hengsel van Ria van Krieken kan zo mee naar een feestje. Het werk van Ankie Martens ontstaat op het snijvlak van heden en verleden. Inspiratiebronnen zijn thema's zo uiteenlopende als Barok en Fiftiesglamour, uitgevoerd in fluweel, zijde, kant en borduurwerk. De tassen vormen een mix van kitsch en chic met een hang naar Romantiek. Madonna heeft er een en zangeres Suzanne Klemann van Lois Lane liet er eentje speciaal voor haar huwelijk ontwerpen.

Een bijzondere plaats is ingeruimd voor Maria Hees. In de jaren 70 maakte zij deel uit van een unieke lichting vrije ontwerpers en de draadkoffer was een van haar vroegste succesnummers. Zij is een pionier op het gebied van origineel materiaalgebruik: tuinslang, hekgaas en gesmokt leer. In de expositie is een overzicht te zien van haar tassen, waarvan een aantal speciaal voor de expositie werden ontworpen.

Maria Hees, Marianne van Heeswijk, Hil de Jong, Jeannet Klement, Ria van Krieken, Lia Lemain, Leona Leppers, Wendy Limburg, Edith Madou, Ankie Martens, Evelyn van Oosterhout en Pete Silverstein zoeken de grenzen op van de tas als kunstvoorwerp.

FanTAStisch is een initiatief van en samengesteld door kunstbureau Albion Putti.


1 Ankie Martens - Tas met portret vrouw


2 Jeannet Klement - Pink bag with red flow


3 Wendy Limburg - Plooientasje, keramiek


4 Marianne van Heeswijk - Dutch Dreams II

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl