Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost



---

Klaprozen Herdenking

Poppy's Day

13 november 2010
Op zaterdag 13 november 2010 vindt in het gedenkpark van De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan 126 in Amsterdam de jaarlijkse herdenking plaats bij het ereveld van de tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde en aldaar begraven geallieerde militairen. De herdenking is van 10:30 tot 11:30 uur.

De organisatie van deze plechtigheid is in handen van The Royal Air Forces Association. Diverse officiële delegaties uit verschillende landen, afgevaardigden van college en bestuur van Stadsdeel Oost en een Erepeleton van het Voormalig Verzet Nederland zijn aanwezig bij de plechtigheid. Na afloop is er gelegenheid even na te praten met een kopje koffie in het Aulagebouw.

Gedicht

Het symbool van Remembrance of Poppy's Day is de klaproos, poppy. Deze bloem is het logo van een grote liefdadigheidsorganisatie (The Royal British Legion). De organisatie is ontstaan om de vele soldaten en hun nabestaanden te ondersteunen die hebben geleden onder de afschuwelijke loopgravenoorlog tijdens The Great War (de Eerste Wereldoorlog). Eén van de artsen, John McCrea, die tijdens deze oorlog diende bij het Canadese leger, was zo geraakt door wat hij zag in Noord-Frankrijk dat hij een gedicht schreef. Grafsteen van Engelsen op Nieuwe Ooster foto Edwin van Eis

In Flanders' fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place: and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below...

Klaproos

Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen als teken van hoop. Na de oorlog konden vele van de overlevenden van de loopgraven niet meer aarden in het normale, dagelijkse bestaan. De Amerikaanse mevrouw Michael en de Franse mevrouw Guerin zagen hun worsteling, kenden het gedicht en besloten geld in te zamelen om deze mensen te helpen door de verkoop van klaprozen. Dit initiatief groeide uit tot één van de grootste charitatieve instellingen van Engeland.

Wie, wat, waar?


* Datum: zaterdag 13 november 2010 vanaf 10.30 uur
* Locatie: Gedenkpark van de Nieuwe Ooster, Kruislaan 126, Amsterdam
* website: http://www.denieuweooster.nl/