Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Week van de Jeugdzorg 2010: Luister!
13 tot en met 20 november

Tijdens de landelijke Week van de Jeugdzorg van 13 tot en met 20 november kun je de verhalen van de jongeren en de medewerkers uit de jeugdzorg zelf horen. Zij kunnen als geen ander vertellen hoe het is om gebruik te maken van jeugdzorg en hoe dat kan helpen om weer normaal door het leven te gaan. Hun verhalen vertellen vaak meer dan alle rapporten bij elkaar. Luister!

Met de Week van de Jeugdzorg vragen provincies en jeugdzorg aandacht voor jeugdzorgjongeren en hulpverleners. Jeugdzorg is een voorziening waar je gewoon gebruik van kunt maken, net als bijvoorbeeld een huisarts. Als je in de jeugdzorg zit, ben je ook niet raar. Jongeren in de jeugdzorg leiden eigenlijk een gewoon leven, ze gaan naar school, sporten of spelen in een bandje. Ze hebben geen sticker op hun voorhoofd waarop staat: ik zit in de jeugdzorg. Medewerkers van de jeugdzorg zorgen er voor dat de kinderen een zo goed en gewoon mogelijk leven hebben. En toch is jeugdzorg ook weer niet gewoon, want jeugdzorg maakt het verschil voor de jongeren die er gebruik van maken.

In alle provincies vinden in en rond de week van de jeugdzorg activiteiten plaats voor (jeugdzorg)jongeren, ouders, scholen en professionals in de jeugdzorg. In Limburg worden de volgende activiteiten georganiseerd:

College van GS bezoekt Limburgse jeugdzorginstelling Dinsdag 16 november gaat het College van Gedeputeerde Staten op werkbezoek naar Venray waar zij een kijkje gaat nemen bij de Mutsaersstichting. Zij laten zich daar informeren over ICT toepassingen in de jeugdzorg en ontwikkelingen in de jeugdzorg die belangrijk zijn voor de nabije en iets verder liggende toekomst.

Schoolbezoeken
De Limburgse jeugdzorginstellingen bezoeken in en rond de Week van de Jeugdzorg 2010 weer een groot aantal scholen in het basis (groep 7 en 8) en voortgezet (klas 1 en 2) onderwijs. De actie loopt nu voor het vierde jaar en de belangstelling wordt alleen maar groter. Waar in het eerste jaar zon vijfentwintig schoolbezoeken werden verzorgd, is dit aantal nu verviervoudigd en daarmee heeft men nog niet alle aanvragen kunnen honoreren. Hulpverleners die dagelijks met kinderen werken, bezoeken de scholen en vertellen in 1 à 2 lesuren over hun werk. Hierbij staan de verhalen, ervaringen en vragen van de kinderen centraal.

Jeugdrechtendag 2010
Op zaterdag 27 november aanstaande vindt voor de 7e keer de jaarlijkse Jeugdrechtendag plaats. Dit keer in het Cultureel Centrum t Gasthoês te Horst. Met dit evenement worden de jeugdrechten gevierd. Tussen 13.00 en 14.30 uur kan men genieten van het kinderprogramma Kinjerkraom dat wordt uitgezonden op L1, met daarin de uitreiking van de JeugdzorgAward en de Kinjerkultuurpries 2010. Daarnaast zijn er vanaf 14.00 uur veel doe-, kijk- en luisteractiviteiten. Dit jaar zal er om 17.00 uur afgesloten worden met een spetterende After Party, waar Elastic Double één van de finalisten van Holland got Talent 2010, één van de hoofdacts is. Ferri Somogyi en Ruud Feltkamp zullen zorgen voor een swingend feest. De deuren van het Cultureel Centrum t Gasthoês zijn vanaf 12.30 uur geopend voor het publiek, de toegang is gratis.

Limburgse JeugdzorgAward
De uitreiking van de JeugdzorgAward is een manier om hulpverleners die iets bijzonders betekenen voor cliënten en / of hun ouders in het zonnetje te zetten. Tot 1 oktober hebben cliënten en / of hun ouders een hulpverlener voor deze Award kunnen voordragen. Op vijf van deze hulpverleners kon vervolgens via een speciale website en via sms gestemd worden; dat hebben intussen al bijna 3000 mensen gedaan! De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de provinciale Jeugdrechtendag op 27 november.in Horst als onderdeel van het kinderprogramma Kinjerkraom (tussen 13.00 tot 14.30 uur). De winnaar mag 1500 euro besteden aan een goed doel in de Limburgse jeugdzorg. De actie levert bovendien mooie ervaringsverhalen op van clienten en medewerkers in de jeugdzorg.

Spiegelbijeenkomst met statenleden
In de eerste helft van 2010 hebben diverse leden van Gedeputeerde Staten gedurende één dag stage gelopen bij Limburgse instellingen voor jeugdzorg. Deze ervaringen zijn gebundeld en worden eind december tijdens een zogeheten spiegelbijeenkomst gepresenteerd. Daarbij worden de opgedane ervaringen besproken met jongeren uit de jeugdzorg. Ook gaan de statenleden die dag samen koken en eten met kinderen en jongeren uit de jeugdzorg.

De Week van de Jeugdzorg is een gezamenlijk initiatief van het IPO, de twaalf provincies en de drie stadsregios Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden en de MO-groep Jeugdzorg (de branchevereniging van de bureaus jeugdzorg en de jeugdzorgaanbieders). Cabaretier Sara Kroos is sinds 2007 de ambassadeur van de jeugdzorg.

Meer informatie:
www.weekvandejeugdzorg.nl
http://jeugdrechtendag.hyves.nl
www.jeugdzorglimburg.nl

12-11-2010 15:08