Maastricht University

Maastricht Science College van start in september 2011

Innovatieve, maatgerichte en internationale aanpak in Natuurwetenschappen

In september 2011 start de Universiteit Maastricht met het bachelorprogramma van het Maastricht Science College. Tijdens de bachelor Open Dag op 13 november as. wordt het Science College aan het publiek gepresenteerd. Het College belichaamt een nieuwe benadering van het onderwijs in de natuurwetenschappen, waarin studenten zelf een natuurwetenschappelijk programma samenstellen dat bij hen past en dat goed aansluit op een vervolgopleiding. Hiertoe biedt het College een breed scala van cursussen aan waaruit studenten een keuze maken. Zo kunnen studenten ontdekken waar hun talenten en interesses liggen.

De UM is er van overtuigd dat door deze benadering het College ook studenten aantrekt die anders voor een bèta-opleiding verloren zouden gaan. Groot voordeel van het College is dat studenten niet kunnen vastlopen in een standaard voorgestructureerd programma. Dat is nu een groot probleem bij de meer traditionele natuurwetenschappelijke opleidingen. Verkeerde keuzes bestaan niet binnen de aanpak van het College, want gaandeweg kunnen studenten het programma bijstellen in de richting die het beste bij hen past. Zo ontdekt de student waar echt zijn interesses en talenten liggen.

Het College is vooral aantrekkelijk voor studenten met een brede bèta-interesse die daar graag zelf op een creatieve manier inhoud aan willen geven en niet zouden kiezen voor een standaardprogramma. Collegevoorzitter Jo Ritzen is enthousiast over het College: "De UM heeft al vaak bewezen in staat te zijn nieuwe doelgroepen aan zich te kunnen binden. De goede internationale reputatie van de UM en het aantrekkelijke innovatieve en internationale College-concept zullen zorgen voor nieuwe aanwas. Dat is goed voor Nederland en voor de regio. Zoals bekend is er grote behoefte aan talentvolle hoger opgeleiden met een natuurwetenschappelijk en innovatief profiel."

Het College daagt studenten uit om kennis en vaardigheden toe te passen in een ondernemende en innovatieve context. Daarom wordt nauw samengewerkt met onder andere DSM en de Hogeschool Zuyd. Het College krijgt een plaats op de Maastricht Life & Science Campus. Vanwege de interactie met het bedrijfsleven zal een aanzienlijk deel van het praktijkonderwijs plaatsvinden op de Chemelot Campus (Sittard-Geleen). Het College is Engelstalig en zal ook veel studenten van over de grens aantrekken.

Het Maastricht Science College maakt deel uit van de plannen van de UM om meer activiteiten te gaan ontplooien op het terrein van de natuurwetenschappen. Na een lange periode van voorbereiding is deze zomer definitief besloten tot de start van het Science College. Studenten die het onderwijsprogramma van het College willen volgen schrijven zich in bij de bachelor 'liberal arts and sciences'. De afgestudeerde ontvangt een Bachelor of Science (BSc) degree. Dit najaar start de UM met de werving van studenten.

De provincie Limburg, bij monde van de gedeputeerde drs. Jos Hessels, en DSM, bij monde van Ir. Jos Schneiders, President DSM Nederland, onderschrijven ten volle het belang van dit initiatief voor de regio. Een snelle en voorspoedige ontwikkeling van het Science College kan voorzien in de behoefte aan bèta opgeleide kenniswerkers en zal ook nieuwe bedrijvigheid creëren. Daarmee is het Science College een belangrijke voorwaarde voor de verdere ontwikkeling van de Chemelot Campus in Sittard Geleen en de Life & Science Campus in Maastricht.




Maastricht University