Ingezonden persbericht


Zondag 7 november 2010, 16:00 uur, Amsterdam.

Manifestatie tegen ontruiming van vrijplaatsen

Aanstaande maandag zal in Amsterdam om 18:30 uur een ludieke optocht vanaf cultuurcentrum Schijnheilig naar de Stopera vertrekken. Cultuurcentrum Schijnheilig en buurtcentrum 't Blijvertje nemen dit intiatief omdat de gemeente heeft aangekondigd dinsdag beide plekken te ontruimen. Leegstand-Burgermeester Van der Laan kiest hiermee voor een 'law & order' aanpak. Schijnheilig en 't Blijvertje hebben genieten veel steun onder Amsterdammers. Inplaats van dat Van der Laan zich hard maakt deze initiatieven permanent te huisvesten in de stad kiest hij voor het kapot maken van deze burgerinitiatieven.

Cultuurcentrum Schijnheilig is een laagdrempelig podium voor de kunsten aan de Passeerdersgracht 23 in Amsterdam. Het cultuurcentrum biedt vrije toegankelijke en non-commerciele ontmoetingsplaatsen waar onder andere beeldende kunst, muziek, theater, poëzie, lezingen en alles daartussen en buitenom samenkomen. Schijnheilig zet zich al vijf jaar in voor deze doelen met een groep van ongeveer 50 vaste vrijwilligers. Buurtcentrum 't Blijvertje zorgt al drie jaar voor het kritische geluid van bewoners, huurders en anti-krakers tegen de sloop van een gedeelte van de 19e eeuwse Amsterdamse Oosterparkbuurt. Woningbouwcorporatie Ymere heeft daar willens en wetens geprobeerd de sloop van de panden te forceren door het vervalsen van inspraakprocedures. 't Blijvertje is het antwoord op het faalbeleid van Ymere en de daardoor ontstane sociale-maatschappelijke versplintering van de Oosterparkbuurt.

De intiatieven konden middels de gekraakte situatie laagdrempelige sociaal-maatschappelijke en culturele ruimte bieden aan een ieder die daar behoefte aan heeft. Een plek waar zonder entreeprijzen of subisides een eigen geluid gemaakt kan worden. Dat er behoefte is aan dergelijke plekken blijkt uit de enorme hoeveelheid mensen die Schijnheilig en 't Blijvertje bezocht hebben de afgelopen jaren. Hiernaast hebben de afgelopen drie dagen al meer dan 2000 mensen een petitie getekend tegen de ontruimingen. Schijnheilig wordt expliciet gesteund door Stadsdeel Centrum en organisaties als de Balie, filosofietijdschrift Krisis, ASVA studentenunie, Urban Resort, de Rietveld Academie en vele andere instellingen.

Beide plekken worden nu ontruimd. En waarvoor? Er is geen overlast, er zijn geen plannen. Er wordt ontruimd voor leegstandsbeheer. Burgemeester van der Laan heeft ons laten weten zelfs een enkele leegtstandsbeheerder van de Zwerfkei een betere invulling voor deze ruimtes te vinden dan de drukbezochte centra Schijnheilig en 't Blijvertje. Vrijwilliger Ingrid van 't Blijvertje: "Er worden nu bakken met gemeenschapsgeld ingezet voor een enkel tijdelijk ateliertje met een schimmig contract." Vrijwilliger Henk van Cultuurcentrum Schijnheilig: "We worden voor niets anders ontruimd dan de politieke profileringsdrang van burgemeester van der Laan, die deze ruimtes slachtoffert om zijn reputatie als law & order hardliner te vestigen".

De burgermeester toont aan expliciet niet de burgervader van alle Amsterdammers te willen zijn. Met deze ontruiming maakt hij kenbaar geen grijntje respect te hebben voor cultuur van onderop. Er zal vanaf 18:00 uur verzameld worden op Passeerdersgracht 23, vanwaar we in een ludieke optocht naar de Stopera zullen vertrekken. Wij roepen iedereen op zich aan te sluiten voor een levendige staat met kraak en smaak!

Petitiewebsite: redschijnheilig.petities.nl
www.schijnheilig.org / www.slimblijven.nl
----------------------------
Noot voor de redactie: (

Ingezonden persbericht