Ingezonden persbericht


Persbericht
datum:
9 november 2010

Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum organiseert Vriendendag op zaterdag 13 november 2010 Op zaterdag 13 november organiseert de Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum de jaarlijkse Vriendendag. Het programma start om 13.00 uur in de foyer van het Museon. Deze dag staat in het teken van het Internationale jaar van de Biodiversiteit. Activiteiten vinden die dag zowel binnen als buiten het Museon en Omniversum plaats. Het Museon is dan voor iedereen gratis toegankelijk. Het Omniversum stelt die dag voor leden van Vriendenvereniging een aantal toegangskaarten gratis ter beschikking. Lid worden
De Vereniging verwelkomt graag nieuwe leden en hoopt met name op de Vriendendag de jeugd te interesseren. Het lidmaatschap van de Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum geeft vele voordelen, zoals een jaar gratis toegang tot het Museon met twee personen en 10% korting op veel producten in de Museonwinkel. Een nieuw lid ontvangt één gratis toegangsbewijs voor Omniversum en vier keer per jaar 25% korting op een Omniversumfilmkaartje. Alle voordelen zijn na te lezen in het gratis Vriendenmagazine dat 4 maal per jaar verschijnt. Lidmaatschap voor volwassenen kost 16 euro en voor jeugdleden tot en met 18 jaar 10 euro per jaar. Aanmelden kan via e-mailadres vvv@museon.nl. Programma
MUSEON
'Invasies in de natuur' door Arno van Berge Henegouwen Museonconservator Arno van Berge Henegouwen vertelt over plant- en diersoorten die door activiteiten van de mens bedoeld en onbedoeld bij ons of juist ergens anders in de wereld terecht komen. Wat zijn hiervan de gevolgen? Zijn het aanwinsten voor de locale flora en fauna? Of werkt het verstorend? Voorbeelden uit de Museonblog Wilde Wijde Wereld (www.wildewijdewereld.nl), geopend in het kader van het Biodiversiteitjaar 2010 aangevuld met andere gegevens, laten de enorme veranderingen in de natuur zien die soms spectaculair zichtbaar zijn, maar meestal ongemerkt gaande zijn.

MUSEON
'Zee en Strand' & excursie naar het strand door Arthur Oosterbaan Arthur Oosterbaan neemt de bezoeker mee naar het strand. Hij is specialist op het gebied van de zeebiologie en laat zien hoe het aanspoelsel in de loop van de tijd is veranderd. De Noordzeebodem is aan grote veranderingen onderworpen geweest door de Deltawerken vanaf 1953, dijkverhogingen, zandsuppleties, sleepnetvisserij en het graven van geulen voor de scheepvaart. De Noordzee is de meest door de mens beïnvloedde zee ter wereld. Eb- en vloedlijn getuigen daarvan.

MUSEON
'Duin en Zand' & excursie naar Sorghvliet door Hans Adema Hans Adema trekt door het duingebied in Sorghvliet op zoek naar paddenstoelen, waarin hij de specialist is. Sorghvliet is de stilste plek van Den Haag en een gebied met een rijke historie. Tijdens die tocht vertelt hij over belangrijke bewoners, zoals Jacob Cats die er woonde en dichtte en over de Scheveningseweg, die als eerste snelweg werd aangelegd in de 17e eeuw en over het rijke Den Haag dat rond het Binnenhof woonde en elke dag verse vis at.

MUSEON
Bezoek aan het Depot
Bij hoge uitzondering is het vandaag voor een aantal gelukkigen mogelijk om een kijkje achter de schermen te nemen en wel in het Museon depot. Maar liefst 260.00 voorwerpen worden daar zorgvuldig bewaard.

OMNIVERSUM
'Under the Sea' - IMAX film
Under the Sea laat u het leven en de habitat zien van de grote witte haai, flamboyante inktvissen, zwierige zeedraken, gigantische pijlstaartroggen, speelse zeeleeuwen en een ongelofelijke hoeveelheid kleurrijke vissen. Het mysterieuze en verbluffende leven onder de zeespiegel speelt zich af tussen de koraalriffen in het exotische Zuid-Australië, Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië. Maar ook hier heeft de klimaatverandering impact gehad. Een inspirerende film voor jong en oud. Under the Sea is Nederlands ingesproken door Tygo Gernandt en geschikt voor alle leeftijden.

En verder in Museon:

Schelpenbingo
Vandaag spelen we schelpenbingo, voor iedereen die graag schelpen zoekt! Laat je verrassen door de reusachtige en bijzondere schelpen uit de collectie van het Museon. En misschien... BINGO!

Atelier
Schilder een eekhoorn, bijzondere paddenstoel, vos, roodborstje of... op echt schildersdoek. Onder begeleiding van een Museondocent maakt zelfs de onervaren bezoeker een prachtig schilderij!

Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen. Het fotowerk in 'Wildlife Photographer of the Year' benadrukt de schoonheid van de aarde. De tentoonstelling zet aan tot nadenken over de verantwoordelijkheid van de mens zich in te spannen tot het behoud ervan. Openingstijden en prijzen
Het Museon is van dinsdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten. De toegangsprijs voor personen van 12 jaar en ouder bedraagt ¤ 8,50 Kinderen van 4-11 jaar betalen ¤ 4,-- en houdersers van een 65+Pas en CJP ¤ 7,--. Museumkaart is geldig. Groepskorting mogelijk voor groepen boven de 20 personen.