Afghanistan: meer dan Burka's en Bebaarde Terroristen


Het Afghaans Filmfestival, 13 November 2010, Rialto Amsterdam

AMSTERDAM, 20101017 -- De Taliban, tulbanden en terrorisme. Dat is wat bij velen op het netvlies gebrand staat als we aan Afghanistan denken. Maar er is meer te zien in Afghanistan. Daarom brengt Woest in samenwerking met Rialto op zaterdag 13 november het Afghaans Filmfestival naar Amsterdam. Voor één dag is Rialto het toneel van de beste Afghaanse films en documentaires, hedendaagse beeldende kunst en muziek. Vergeet Kamp Holland en dompel je onder in het Afghanistan van áchter de barakken. Het is tijd de schijnwerpers te richten op rol van cinema, kunst en cultuur in het land.

Aan de hand van de nieuwste speelfilms, korte films en documentaires geeft het Afghaans Filmfestival een indringende en genuanceerde inkijk in de huidige Afghaanse samenleving. Verschillende onderwerpen passeren de revue, zoals de politieke verkiezingen, de internationale vredesmissie, Afghaanse vluchtelingen en de verregaande drugsproblematiek van het land.

Maar er zijn ook debatten waarin filmmakers, politici, journalisten en Afghaanse kunstenaars hun visie geven op hun land. Onder leiding van schrijfster en historica Eefje Blankevoort wordt tijdens de talkshow Zap Afghanistan dieper ingegaan op onze eigen beeldvorming rondom Afghanistan. Welke beelden uit Afghanistan zijn ons bijgebleven? Welke hebben we nooit gezien? En waar keken Afghanen in de afgelopen jaren zelf naar?

Aan het einde van de avond is er een speciale versie van Rialto Laat, waarbij het filmtheater wordt omgetoverd tot een Afghaanse club met DJ's en VJ's die traditionele Afghaanse klanken en videoclips mixen met Westerse beats.


Het Afghaans Filmfestival
Zaterdag 13 november 2010, 15.00 - 03.00 uur
Filmtheater Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam
Kijk voor meer info op : www.afghaansfilmfestival.nl


Het Afghaans Filmfestival is een initiatief van Stichting Woest i.s.m. Rialto Laat

Rialto Laat: een verrassende mix van cult, camp & crossover op de late vrijdag- of zaterdagavond. Maandelijks doorbreekt een gastprogrammeur de grenzen van het voorspelbare.





Ingezonden persbericht