Durf verder te kijken! Het Afghaans Filmfestival, 13 november, Rialto


Nieuws over bomaanslagen, mislukte verkiezingen en vrouwen in sluiers domineren vaak onze berichtgeving rondom Afghanistan. Maar durft u de krant opzij te leggen en u te verdiepen in het échte Afghanistan?

AMSTERDAM, 20101106 -- Op zaterdag 13 november 2010 waait er een frisse wind door Nederland met de eerste editie van het Afghaans Filmfestival. In filmtheater Rialto in Amsterdam wordt u dan getrakteerd op een nuchtere, maar optimistische kijk op de huidige situatie in Afghanistan. Met behulp van camera's verschuift onze blik van de ISAF-militairen in Uruzgan in de richting van jonge en creatieve Afghanen, die door middel van film, kunst en muziek hun ideeën over de toekomst van Afghanistan vormgeven. Een kleine impressie:

CINEMA

De documentaire 'Vote Afghanistan!' (2009) biedt een schokkende kijk achter de schermen bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Regisseurs Martin Herring & Havana Marking (bekend van 'Afghan Star') volgen drie presidentskandidatenkandidaten die elk op hun eigen manier het politieke systeem in Afghanistan willen veranderen. Maar geeft de gevestigde orde deze nieuwe politieke generatie wel een kans?

MUZIEK

Geen Urban bullshit over auto's, geld en mooie vrouwen, maar maatschappijkritische raps over zijn eigen leven en de dingen die hij meemaakt. Aanstormend raptalent DSI-BEL (17) zal op het Afghaans Filmfestival iedereen omver blazen met scherpe Afghaanse lyrics.

KUNST

Jeugdherinneringen aan Kabul doorvlochten met dingen die je liever uit je geheugen wist; veel kunstenaars uit de Afghaanse diaspora hebben een complexe en boeiende relatie met hun verleden. In de expositie 'Erased Memories' van Jeanno Gaussi lijken er elementen te ontbreken in haar foto's van Kabul.

RIALTO LAAT: DEBAT EN ENTERTAINMENT

In de talkshow Zap Afghanistan vraagt journalist Eefje Blankevoort enkele gasten met kennis van zaken, zoals Fatma Wakil, Deedee Derksen, Joeri Boom en Robert Kluijver, naar hun favoriete en meest absurde beeldfragmenten over Afghanistan. Met een vurig debat rondom onze beeldvorming over Afghanistan tot gevolg.

Het Afghaans Filmfestival gaat door tot na middernacht met DJ Roshan, die samen met VJ's Etsaman en Lucho Soldevilla een creatieve performance geven waarin Afghanistan en het Westen elkaar op creatieve en zeer dansbare wijze ontmoeten.

Afghaans Filmfestival
Zaterdag 13 november, van 15.00 tot 03.00 u
Filmtheater Rialto, Ceintuurbaan 338, Amsterdam
www.afghaansfilmfestival.nl





Afghaans Filmfestival