Geen reden tot feestvreugde bij vrijlating Aung San Suu Kyi


AMSTERDAM, 20101113 -- Boegbeeld van het geweldloze verzet tegen de junta in Birma, Nobelprijswinnares en oppositieleider Aung San Suu Kyi, zal vandaag worden vrijgelaten met restricties. Het Burma Centrum Nederland is verheugd dat Suu Kyi zal vrijkomen maar benadrukt dat haar vrijlating zonder enige beperkingen moet zijn.

Het is nog onduidelijk of Suu Kyi een voorwaardelijke vrijlating gaat accepteren. Ook is niet duidelijk of de junta inmiddels een nieuw arrestatiebevel klaar heeft liggen, zoals geregeld eerder gebeurd is.

Aung San Suu Kyi heeft nooit een eerlijk proces gehad en haar huisarrest zou op 13 november 2010 aflopen. In totaal heeft zij nu vijftien jaar ten onrechte in gevangenschap doorgebracht, nadat haar partij, de Nationale Liga voor Democratie, in 1990 een verpletterende verkiezingszege had geboekt. Naast Aung San Suu Kyi telt Birma nog 2200 politieke gevangenen die ook op vrijheid wachten.

De vrijlating van Suu Kyi zou de aandacht kunnen afleiden van de oneerlijke verkiezingen van 7 november en het oplaaiende etnische conflict in Birma. De verkiezingen zijn verre van eerlijk en democratisch verlopen. Fraude en omkoping hebben op grote schaal plaatsgevonden.

Hoewel de verkiezingsuitslag nog niet bekend is gemaakt, heeft de staatspartij USDP haar zege al geclaimd. Oppositiepartijen uit democratische en etnische hoek hebben hierover klachten ingediend bij de kiescommissie en zijn van plan een rechtszaak aan te spannen. In verschillende delen van Birma zijn de spanningen opgelopen tussen de etnische verzetsgroepen en de junta.

Het Burma Centrum Nederland spreekt de hoop uit dat Aung San Suu Kyi in staat zal zijn de diverse democratische partijen en etnische groepen te verenigen. Pas wanneer de etnische politieke partijen ook gehoord worden en inspraak krijgen op het gevoerde beleid in Birma, zal een oplossing voor het etnisch conflict dichterbij komen en is er ruimte voor vrede en democratie.

Het is van groot belang dat het Westen alle oppositiepartijen blijft steunen in hun strijd voor rechtvaardigheid, democratie en politieke rechten voor de etnische groepen.

Het Burma Centrum Nederland vraagt aan de Nederlandse regering en de internationale gemeenschap om te pleiten voor onvoorwaardelijke vrijlating van Aung San Suu Kyi en alle andere politieke gevangenen in Birma, en een dialoog te steunen tussen de junta, democratische partijen en etnische groepen.