Groningse kunstenares opnieuw 's wereld beste 3D karikaturist


Jury: Johanna takes sculpting to a new level

LAS VEGAS (VS)/VEELE (Groningen), 20101113 -- Op de wereldconventie van karikatuurkunstenaars in Las Vegas is Johanna Veerenhuis-Lens uit het Groningse dorpje Veele afgelopen nacht opnieuw tot 's werelds beste 3D-karikaturist gekozen. In 2008 eindigde zij ook als eerste. Vorig jaar won zij twee keer brons.

Ruim 180 beroepskarikaturisten uit de hele wereld waren naar de Amerikaanse gokstad gekomen. Ze mochten allemaal één creatie uit hun eigen studio en een portfoliomap mee naar de conventie nemen. Vanaf maandagmiddag kregen ze drie dagen de tijd om in de grote ballroom van het Alexis Park Resort een meesterwerk te produceren. Direct na afloop van de competitie werden de stembriefjes ingevuld. Vrijdagavond vond de uitreiking van de Awards plaats tijdens een galadiner.

Johanna won goud met een uitbeelding van haar Engelse collega Steve Hearn als Elvis Presley. Volgens de jury van beroepsgenoten heeft zij het boetseren van karikaturen naar een nieuwe hoogte getild.

De zelfstandig werkende kunstenares is enorm blij met het resultaat, omdat de concurrentie uit Amerika, Japan en Europa dit jaar bijzonder groot was. Om zich voor te bereiden heeft zij de hele zomer gewerkt aan de driedimensionale uitbeelding van beroemde portretschilderijen. Haar portfolio bevatte afbeeldingen van alle transformaties die ze tot nu toe heeft voltooid.

Johanna is in korte tijd een fenomeen in de internationale karikatuurkunstwereld geworden. Zij legt zich pas sinds 2008 toe op boetseren en loopt voorop met vernieuwende projecten en exposities. Zij runt als enige ter wereld haar eigen karikaturenmuseum ( http://www.hetveerenhuis.nl ). Iedereen kan binnenlopen of foto's opsturen om zich te laten uitbeelden, terwijl de meeste van haar collega's zelf stad en land af moeten reizen om klanten te trekken.

Johanna keert zondag 14 november 2010 uit de Verenigde Staten terug.

http://www.johannaworld.com






ingezonden persbericht